6 ani de pușcărie pentru o moldoveancă care și-a schimbat familia în pașaport

Ani grei de pușcărie pentru o moldoveancă din orașul Drochia care și-a schimbat familia în pașaport în din „Cernei” în „Unghii la Comandă”. Aceasta va sta 6 ani după gratii pentru falsificarea documentelor de identitate și s-ar putea alege și cu o amendă.

Cazul s-a întâmplat cu două zile în orașul Drochia, acolo de unde moldoveanca a vrut să-și ridice pașaportul. Aceasta a fost întâmpinată de niște ofițeri de la batalionul special Fulger, luată pe sus și dusă în fața instanței pentru a da declarații de ce și-a falsificat numele în documente. Autoritățile cred că femeia ar fi făcut acest lucru intenționat pentru a duce lumea în eroare și pentru a se îmbogăți pe seama falsului pe care l-a creat.

Drep argument, Larisa Cernei a susținut că ar fi vrut să-și schimbe numele de familie ca și salonul său de unghii pe care îl deține, astfel încât clienții săi să o poată găsi mai bine dar și să-și promoveze afacerea care avea să-i apară chiar în actul de identitate. Acest lucru însă i-a lăsat nemulțumiți pe judecătorii de la Drochia, aceștia au decis să o pună pe femeie în pușcărie pentru a-și învăța lecția: „Doamna Larisa Cernei a încălcat legea și a luat în derâdere simbolurile de stat, acest lucru este foarte serios și aici merge vorba de o ilegalitate foarte grav. Din acest motiv instanța a decis să o plaseze după gratii pe doamna dată pentru șase ani, timp în care aceasta va putea medita la ilegalitatea comisă. În calitate de avocat al dumneaei n-am încercat să o salvez fiindcă aici eu nu văd vreo salvare.” – ne-a declarat avocatul doamnei în cauză care nu a dorit însă să ofere mai multe detalii.

Femeia s-a arătat însă dezamăgită și a declarat că va ataca decizia dar și pe propriul avocat la CEDO. Decizia judecătorilor însă nu mai poate fi atacată într-o altă instanță iar femeia va fi nevoită să-și petreacă următorii șase ani la închisoarea de la Rusca pentru săvârșirea faptei de falsificare a documentelor de identitate, care potrivit instanței ar reprezenta un risc foarte sporit la nivel național și care ar putea pune siguranța Republicii Moldova în pericol.

Și femeia de la secția de eliberare a pașapoartelor la fel s-a ales cu 2 ani de pușcărie pentru complicitate. Aceasta pur și simplu a acceptat noul nume de familie în pașaport și nu a alertat poliția, cum ar fi trebuit să o facă.

Nu este prima dată când cineva dorește să-și schimbe numele de familie în pașaport în așa fel. În anii trecuți, și alți cetățeni din țara noastră au încercat să-și schimbe numele de familie în tot felul de eroi din filme precum Spiderman or Batman sau chiar în nume de companii precum McDonalds – însă fără vreun succes.

Totodată, mai mulți activiști din țara noastră s-au arătat îngrijorați de cazul femeii și cer autorităților să le dea voie cetățenilor să-și schimbe familia din pașaport după propria voință: „Știți, numele de familie din păcate de multe ori au o legătura cu profesia străbunicului. Spre exemplu pe-o cunoscută o chema Cătălina Bețivu, cred că străbunicul ei a fost alcoolic, și ea n-a putut să-și schimbe numele de familie de-abia când s-a căsătorit. Altfel nu era posibil, femeia ceia a umblat prin suduri și nimeni nimic, voi vă dați seama ea cât a suferit? Cred că trebuie de lăsat ca fiecare cetățean să-și schimbe numele de familie așa cum vrea el și statul să ne dea mai multă libertate.” – a declarat o activistă civică care o susține pe Larisa Unghii la Comandă.

Articole asemănătoare