Ajută refugiații din Ucraina – donează doar surselor credibile!

Dacă dorești să susții refugiații din Ucraina în contextul războiului actual de acolo printr-o donație online, îți recomandăm să te asiguri că donezi banii unei organizații credibile, astfel încât donația ta într-adevăr ajunge la persoanele care chiar au nevoie. Din păcate în ultima vreme am observat tot mai mulți escroci, de exemplu prin Facebook, care strâng pretinse donații pentru a-i ajuta pe oamenii refugiați din Ucraina – când în realitate banii dați nici măcar nu ajung la acei oameni, ci în buzunarul acestor escroci. Înainte de a face o donație online pentru a susține un refugiat din Ucraina, îți recomandăm să te informezi bine și să te asigură că banii tăi într-adevăr vor fi folosiți în acel scop:

  • Asigură-te că este vorba de o organizație credibilă, de exemplu o pagină oficială de pe Facebook sau un site web de-al autorităților gen gov.md sau gov.ro
  • Nu dona bani unei singuri persoane, care de exemplu a făcut o postare pe Facebook în care cere donații. De obicei astfel de persoane pot fi niște impostori care nu-ți vor dona banii, ci-i vor folosi în scopuri personale.
  • Cercetează un pic informația. Dă cu ochiu prin comentarii și uită-te ce-au scris alte persoane – dacă comentariile postării sunt închise sau postarea nu prea are comentarii, cel mai probabil ar putea fi vreo escrocherie. În plus, caută pe Google dacă organizația căreia îi donezi banii într-adevăr există.
  • Există unele semne de avertizare. Dacă cineva insistă și pune presiune asupra ta încercând să te convingă să-i donezi niște bani cât mai repede, de obicei o astfel de persoană pur și simplu vrea să te înșele.
  • Ai grijă la unele Email-uri sau anunțuri de reclamă de pe Facebook. Din păcate acestea nu pot fi verificate și șterse atât de repede iar, deseori, în spatele multor Email-uri (spam) spre exemplu se ascund tot felul de escroci.

Donează dacă trăiești Republica Moldova

Ministerul Muncii și al Protecției Sociale din Republica Moldova a deschis mai multe conturi bancare unde poți dona pentru refugiații din Ucraina. Dacă dorești să donezi, vizitează site-ul web al ministerului:

https://social.gov.md/comunicare/ministerul-finantelor-a-deschis-un-cont-pentru-donatii-umanitare-in-sustinerea-poporului-ucrainean/

Donează dacă trăiești în România

Guvernul României la fel a creat un formular și niște conturi bancare unde poți dona pentru refugiații din Ucraina. Mai multe detalii:

https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult

Dacă trăiești într-o altă țară și dorești să ajuți Ucraina

Îți recomandăm să te informezi pe site-ul web oficial sau pe pagina de Facebook care conține o insignă albastră a autorităților din țara dată, acolo la sigur vei găsi link-uri și detalii despre cum poți dona pentru a ajuta refugiații din Ucraina.

AVERTISMENT. Chiar dacă toate articolele de pe Moldfy au un caracter pamfletic, acest articol conține informații practice care vă pot ajuta să faceți diferența dintre o escrocherie și un mod sigur de a face o donație online pentru a ajuta refugiații din Ucraina.