Băncile din Moldova vor introduce schimbul valutar din sare în lei și invers

O nouă monedă națională în țara noastră. După ce zilele trecute unii oameni au făcut panică din cauza că sarea s-ar termina, lucru care a fost dezmințit de autorități fiindcă avem destulă sare în ţară, unele bănci s-au și gândit la o nouă metodă de a face bani: vânzarea și cumpărarea sării, adică schimbul valutar sare-lei.

Ideea i-a venit șefului unei bănci din Chișinău care s-a gândit că n-ar fi o idee rea ca lumea care are prea multă sare s-o poată vinde la bancă la un preț avantajos, iar lumea care caută sare, s-o cumpere tot de la bancă la cursul valutar care se va schimba zilnic, ca și celelalte cursuri valutare:

„Știți, nouă bancherilor ne dă prin cap tot felul de prikoale şi chestii, vrem ca orice moldovean să ne îmbogățim și noi din ce în ce mai mult. Dar nu numai, desigur că pentru noi este și foarte important să punem la dispoziție oricărui cetățean din țara asta un preț la sare decent și adecvat, nu ca pe piață. N-ați văzut pe internet cum nebunii și așa vând câte un kilogram de sare la prețuri cosmice de 30-40 de lei? Vrem să punem capăt acestui dezmăț. Astfel, cu două zile în urmă deja am și început noul proiect pilot în Chișinău pe strada Pușkin, acolo unde cetățenii vor putea vinde și cumpăra sare așa cum vând și cumpără și euro sau dolari. Eu am rămas foarte mulțumit, fiindcă din prima zi s-au îngrămădit o grămada oameni care au vrut să vândă dar și o grămada care au vrut să cumpere. Și evident ne-am ales și noi cu un câștig bunișor pentru că pentru fiecare kilogram de sare noi câștigăm un comision de 25% – cât e de frumoasă viața.” – ne-a declarat șeful băncii din SarComBanc din Capitală căruia i-ar fi venit această idee.

Vânzarea sării la bancă ar mai avea însă un avantaj, susține șeful băncii. Potrivit lui, tot mai mulți tineri care trăiesc în apropiere ar veni să cumpere sare de la bancă fiindcă le este prea lene să meargă la supermarketul care se află la o distanță de vreo 500 de metri.

Mai mulți cetățeni care au venit să vândă sare s-au arătat totodată foarte mulțumiți de inițiativă: „Doamne, bodaproste că am găsit azi la magazin încă câteva pachete de sare pe care mi le-am cumpărat cu 6 lei kilogramul și iaca am venit aici să le vând cu 8 lei. Păi ăsta-i un câștig de 2 lei pe kilogram, vă închipuiți? Eu am un câștig de 85 de lei numai pe asta, că zilele trecute am mai vândut eu sare. Eu am la mine acum 20 de kilograme și acasă în pod mai am trei saci de câte 30 de kilograme fiecare. Am să-i aduc și pe-aceia să-i vând aici.” – ne-a declarat un bărbat mai în vârstă, în lacrimi, care era convins că și-a găsit afacerea vieții și ar urma să devină milionar.

Astfel, în viitor și mai multe bănci din țară ar putea oferi schimb valutar de vânzare și cumpărare sare – lei. Pe panourile vânzare/cumpărare prețurile vor fi afișate per kilogram de sare iar treptate pe suta de grame.

Totodată, băncile se gândesc să introducă pe panoul de vânzare/cumpărare și alte produse din cauza cărora lumea face panică cu toate că nici nu este nevoie, spre exemplu ulei de floarea soarelui sau hârtie de veceu.

Articole asemănătoare