Biserica ne avertizează să nu ne spălăm până pe 19 ianuarie că-i păcat mare

Noi avertizări din partea Mitropoliei. După ce astăzi Mitropolia Moldovei le-a urat tuturor enoriașilor din Moldova un Crăciun pe rit vechi fericit, aceasta a ținut totodată să-i avertizeze pe toți moldovenii credincioși să nu se mai spele pe corp dar nici hainele de pe 7 până pe 19 Ianuarie.

Avertizarea vine după ce în ultima vreme Biserica încearcă din ce în ce mai mult să sensibilizeze creștinii ortodocși să nu mai păcătuiască, ci să se țină de canoanele Bisericești pe care le-au dat sfinții părinți de sute de ani în urmă și care ar putea fi aplicate până în ziua de azi, chiar dacă trăim într-o lume destul de modernizată unde nu mai trebuie să speli hainele cu mâna, ci mașina de spălat ți le spală.

„Biserica îndeamnă și le poruncește tuturor creștinilor ortodocși care cred în tradiții și obiceiurile strămoșești date de sfinții părinți să nu-și mai spele trupul și nici hainele de pe data de 7 Ianuarie, adică de astăzi de la Crăciun, până la Bobotează pe 19 Ianuarie. Această poruncă ne-a fost dată încă de prin evul mediu de către un sfânt părinte și trebuie neapărat ținută și astăzi, trebuie să nu ne mai spătăl pe desubt fiindcă altfel riscăm să ardem în iad cu toții iar Domnu se va înfuria pe noi și ne va pedepsi rău și amar. Îndemnăm creștinii nici să nu spele haine în această perioadă, mai bine să poarte ce au și să vină neapărat la Biserică să aprindă o lumânare și să dea un ban la reparația Bisericii. În opinia mea cred că e mai bine să miroși a hoit, dar măcar știi că îndeplinești canoanele Bisericești pe care le-au dat sfinții părinți – că ei nu le-au dat degeaba, ei au avut un motiv. Dacă totuși miroși și vrei să te speli, atunci recomandăm mai bine să cumperi niște șervețele umezi și să te ștergi cu ele un pic, dar doamne ferește să nu te speli că-l înfurii pe Dumnezeu rău.” – ne-a declarat un reprezentant al Mitropoliei Moldovei.

Astfel, canoanele Bisericești de a nu te spăla se pare că sunt respectate în special de femeile mai în vârstă care, din păcate, deseori obișnuiesc să lase mirosuri neplăcute în Bisericile din țară fiindcă unele dintre ele nu se spală de luni de zile – lucru care aparent tot s-ar datora Bisericii. Preoții atenționează însă că canoanele nu presupun numai abținerea de la a te spăla, ci până pe 19 enoriașii nu ar trebui nici să vorbească prostii, să blastăme sau chiar să folosească internetul. Din fericire după data de 19 Ianuarie canoanele Bisericești permit aceste lucuri din nou cu condiția că vor fi spovedite.

Articole asemănătoare