Ca să arate mai ieftin. Benzinăriile din Moldova vor afișa prețurile la carburanți în Euro

O nouă reformă va fi în curând vizibilă la toate benzinăriile din Republica Moldova. Pentru ca moldovenii să nu se mai sperie atâta de prețurile mari la carburanți pe care le văd de fiecare dată în lei, pe viitor prețurile vor fi afișate în Euro.

Ideea le-a venit mai multor persoane care gestionează și administrează cele mai mari benzinării din țara noastră. Aceștia cred că introducerea valutei Euro pe panourile de prețuri pe care benzinăriile le afișează n-ar mai speria atâta oamenii care, în ultima vreme, trebuie să suporte majorări are prețurilor la benzină și diesel pe zi ce trece.

„Eu cred că este o idee foarte bună ca prețurile la benzină, la gaz, la dizel să le arătăm la oameni în Euro. Iată dacă dumnevoastră vă uitați și acolo stă unu întreg și ceva, păi e mai plăcut decât douzăcei și ceva, nu? Plus la asta știți cum la moldovenii noștri, în ziua de azi pe la nunți, cumetrii și botezuri se plătește doar în Euro, nu în lei – atunci de ce să nu se facă acest lucru și la benzinăriile din țara noastră? Noi, oamenii care deținem benzinăriile, oricum peurmă schimbăm leii în Euro și peurmă îi investim în pariuri și hop, facem iarăși un ban. Așa că va fi cu mult mai ușor dacă lumea pur și simplu va vedea prețurile în Euro dar și va și plăti tot în Euro, fiindcă cei care vor plăti în Euro le vom face o reducere. Va fi posibil de plătit și în lei, desigur, doar că fiecare persoană va trebui să calculeze singură și să convertească ea valuta.” – ne-a declarat Andrei Doagă care deține câteva benzinării în Chișinău.

Pe de-o altă parte, există și deținători de benzinării care s-au opus acestei idei. Unul dintre aceștia, care a dorit să rămână anonim, ne-a declarat că de multe ori prețurile la carburanți se ridică din cauza că șefii înterprinderilor tot bagă banii la jocuri de noroc iar apoi pierd și sunt nevoiți să mai crească un pic prețurile din când în când.

Mai mult, unii dintre ei mai trișează uneori și fie amestecă carburanții cu apă pentru ca rezervoarele de combustibil ale mașinilor să se umple mai repede, fie pe ecranul de afișare stă una iar în rezervoare se toarnă o altă cantitate.

Încă lipsește decizia autorităților, dar dacă acestea vor fi de acord – lucru care este foarte puțin probabil – atunci prețurile la carburanți vor fi afișate în Euro, și nu în lei cum până acum. Unele benzinării însă deja afișează prețurile în Euro.

Articole asemănătoare