Conflictul Transnistrean rezolvat: Ţara noastră se va alege cu un nume nou

Noutăți istorice foarte îmbucurătoare pentru țara noastră. Potrivit unui acord semnat între Republica Moldova și unității teritoriale din stânga nistrului Transnistria, cele două teritorii ar putea curând fuziona formând o nouă țară: Regatul Unit al Republicii Moldova și Transnistriei de Est.

Potrivit noului acord dintre țara noastră și Transnistria, fuziunea dintre aceste R. Moldova și Transnistria înseamnă o nouă etapă istorică pentru poporul nostru care merită toate laudele. Noua decizie ar urma să-i bucure atât pe cetățenii moldoveni cât și pe cei care trăiesc în Transnistria, dat fiind faptul că noul nume al țării scoate în evidență atât numele Moldova cât și Transnistria.

Un consilier important de-al Bașcanului Transnistriei care a semnat tratatul, Petrea Coțofană, s-a arătat foarte bucuros de această realizare istorică declarând jurnaliștilor: „Vapșă nici o dată nu ne-am gândit la așa ceva, dar asta deja cu tătu noi suntem v șoke. Disigur ne bucurăm foarte mult că am întrat în Respublica Moldova și că ne aflăm și noi pe teritoriu la Moldova, dar mai ales că țara noastră va fi și ea recunoscută prin lume și vom avea turiști. Totodată noi am fost de acord să învățăm cu toții limba rumână în următorii ani, absolut toți cetățenii noștri Transnistrieni vor fi obligați să învețe limba rumână la școală și vor da examene ca la oameni cum trebuie cu bacuri. Cu Doamne Ajută!”

Pe de-o altă parte, există și voci care critică această reușită și susțin că doar schimbarea numelui nu va rezolva toate problemele: „Ce-i cu voi? Transnistria nu este din Republica Moldova, noi facem parte din Normandia și nu avem de făcut nimic cu moldovenii, strămoșii noștri au fost vapșăta de altă culoare.. moldovenii nouă vor să ne fure teritoriu și să pună limba lora pe limba noastra, religia lora ca noi să uităm tradițiile noastre strămoșești, noi nu suntem deloc de acord cu această decizie, vom părăsi țara și vom pleca peste hotare la zarabotkă la Evropa că în Rusia nu zboară vârtalioatele din păcate.” (mesaj tradus din Găgăuză) – s-a arătat indignată o cetățeană din stânga Nistrului. Noul acord semnat între cele două provincii prevede printre altele următoarele puncte:

  • introducerea unei noi monede naționale: MDTL, leul transnistrian-moldovenesc. Un MDTL va fi echivalentul a 10 Euro, 20 de dolari sau 10.000 de ruble.
  • introducerea unui nou pașaport al Regatului Unit al Republicii Moldova și Transnistriei de Est pe paginile căruia vor fi ilustrate așa zise personalități, spre exemplu bașcanul Găgăuz Irina Vlah.
  • redenumirea disciplinii școlare de limbă Română în „Limba Română a Regatului Unit al Republicii Moldova și Transnistriei de Est” – tot aceeași limbă română ca și până acum, pur și simplu sub un alt nume.
  • recunoașterea diplomelor și permiselor de conducere moldovenești în Transnistria și vice-versa.
  • permiterea consumului de gulaș produs în Moldova și pe teritoriul transnistrian, și invers.
  • imnul Republicii Moldova va trebui să fie interpretat în limbile română, moldovenească, găgăuză și rusă pentru a satisface toate minoritățile de cetățeni.

Totuși, ideea abia urmează să fie votată de către Parlament și dacă proiectul de lege va strânge numărul necesar de 103 de voturi din partea tuturor deputaților, atunci țara noastră se va alege cu noul nume.

Articole asemănătoare