De la 1 Septembrie copiii de la școlile din Moldova vor fi impuși să învețe cifrele arabe

O nouă lege a fost adoptată de către Ministerul Educației din Republica Moldova. S-a decis introducerea cifrelor arabe în curiculum de învățământ pentru toți copiii începând din clasele a I-a de la data de 1 Septembrie din anul curent.

Astfel, legea intrată în vigoare obligă toate școlile din țara noastră să-i învețe pe copii cifrele arabe încă din clasele primare dar și să calculeze cu ele. Acest lucru l-a îmbucurat în special pe Prințul Arabiei Saudite dar și pe Primarul din Dubai, care s-au bucurat enorm de faptul că în sfârșit țara noastră-i va învăța pe copii cifrele lor. Totuși, primele reacții se enumeră și cele din partea părinților care din această cauză nu prea doresc să-și dea picii la școală. Aceștia s-au revoltat în mediul online.

O mămică se plânge pe Facebook spre exemplu într-o postare: „Cum? Arabii ieștia au venit în Moldova la Universitatea de Medicină și ei deja vor să ne impună copiii să le învețe limba? Noi vapșe ce avem de făcut cu Arabia Saudită, la ce să le învățăm noi cifrele lor? Sau ce ei acolo în arabia învață cumva cifrele moldovenești? Rușine, trebuie să ieșim la proteste.. așa ceva nu se poate oameni buni, e inadmisibil, trebuie de ieșit la proteste cu sutele de mii” – s-a plâns mămica îngrijorată pe Facebook.

Pe de-o altă parte, Uniunea Arabilor din Republica Moldova în frunte cu Muhammet Haram se arată mulțumiți de această decizie a Ministerului Educației: „Ni se pare o idee bună că și copiii din republica Moldova ne vor învăța cifrele arabe. Acestea au o tradiție de mii de ani și la noi în Arabia Saudită aceste cifre sunt folosite peste tot prin lume, dar și în multe alte țări inclusiv din Orientul Mijlociu”

Legea va intra în vigoare de la 1 Septembrie, abecedarele deja fiind în implementare. Părinții care nu vor dori ca copiii lor să învețe la școală aceste cifre arabe nu-și vor putea înscrie copiii în clasa întâi, ba chiar vor fi amendați și riscă pușcărie.

În schimb, Republica Moldova se va alege în continuare cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite pe care le vor putea vizitat tot mai mulți moldoveni împreună cu copiii lor, mai ales că aceștia vor învăța la școală aceste cifre arabe.

Articole asemănătoare