Cursul Euro a crescut după ce ÎPS Vladimir și-a scos hainele din aur la vânzare

După ce a crescut inflația și la noi în țară, criza economică a fost simțită și de mai marii Bisericii. Dovadă că nu numai enoriașii o duc rău, este faptul că însuși ÎPS Vladimir și-a scos hainele din aur la o licitație privată în Capitală.

Trei mii de Euro pentru veșmintele purtate timp de trei zile, șapte mii de Euro pentru veșmintele purtate timp de o săptămână și miruite cu aur și argint lichid sfințite la Muntele Atos – cam așa a arătat licitația inițiată ieri de către Înaltpreasfințit. În urma licitației a crescut cursul euro în raport cu moneda națională, dat fiind faptul că și unele bănci de la noi au fost interesate în veșmintele ÎPS-ului din motive necunoscute. Casele de schimb valutar au fost nevoite să își ajusteze cursul, astfel, un euro astăzi valorează 24 lei, spre bucuria bancherilor cu patru lei mai mult decât ieri.

Un alt val provocat de această licitație este volumul de cetățeni de etnie romă, care au venit de la Soroca dis de dimineață la porțile lui ÎPS Vladimir. Aceștia aveau scris pe mai multe pancarte oferte de cumpărare a aurului sfânt care ar fi în hainele lui Vladimir. Un martor ocular ne-a declarat: “Nu știu cine sunt acești oameni, dar ofereau bani grei pentru un gram de aur sfânt de pe haina Mitropolitului. Mai ales că știți cum crede lumea la noi, că haina ceea face minuni miraculoase. Urmează să vedem, am venit și eu cu câteva sute de Euro să mă aleg măcar cu un ștergar dar cred că nu voi face față că sunt oferte cu mult mai mari.”

Banca Națională a Moldovei a luat act de decizia Mitropolitului dar nu a făcut niciun comunicat oficial cu privire la scăderea valorii monedei naționale că nu s-a așteptat la așa rezultat. Un expert economic afiliat BNM e de de părere că acest fapt se datorează dorinței Mitropolitului de a vinde aurul în Euro, pentru a-i putea cheltui în vacanță la mare.

Totuși, la doar două ore după licitație BNM a ajustat cursul și l-a dat în jos la 20 de lei pentru un Euro după ce mașinile de imprimare a banilor au și fost activate pentru a opune rezistență deprecierii leului, cauzată de acest eveniment.

Articole asemănătoare