De plâns! Tot mai mulți tineri din R. Moldova nu mai știe gramatica

Un nou studiu îngrijorător arată că din ce în ce mai mulți tineri din țara noastră nu mai știe nici carte și nici gramatică. Acest lucru a fost descoperit de niște experți de la Universitatea de Stat din Chișinău care luni la rând au analizat modul de scriere și vorbire ale tinerilor din țara noastră.

După luni de zile în care experții au urmărit pe de-ascunselea comportamentul al mai multor elevi dar și liceeni, niște lingvistici de la noi au constatat că 60% dintre tinerii de la noi habar nu are de gramatică și deseori scrie lucruri absolut greșite care de multe ori chiar nu poate fi înțelese. Un exemplu mai recent a fost chiar un tânăr care sa dat cu părerea la o postare despre acest studiu.

„Este de îngrijorat că tinerii de la noi nici nu mai știe carte și nici gramatică. Ne pare rău că la școală aceștia mai mult citesc fel de fel de povești și învață poiezii pe de rost, dar nu prea învață gramatica limbii noastre strămoșești care la fel trebuie să fibă cunoscută. Ca să înțelegeți, gramatica unei limbe este ca și sarea în borș – dacă nu o utilizezi cu trebuie, atunci nu-i mai simți atât de bine gustul. Așa e și cu gramatica, noi lingviștii studiem acest lucru zi de zi și ne pare foarte rău că tinerii din ziua de azi este atât de rău în gramatică.” – ne-a declarat Veaceslav Gherman, un lingvist și unul dintre organizatorii studiului care însuși este vorbitor de limbă rusă și nu vorbește limba română prea bine.

Pe de-o altă parte, atât tinerii cât și părinții lor se arată revoltați de faptul că sunt acuzați că n-ar știe gramatică și că ar fi analfabeți: „Ke-i wăi cu voi? Eu am faku scoala si am terminat 9 clase , stiu limba romina mai bine ca voi ka am invatzat in scoala cu o invatsatoare de aur. Lasatzi copkiii in pace ca nu vau facut nica, deamu va aninati si de odraslele noastre dumnezeu nu bate cu batzu laska o sa vedetsi voi savantii kurului” – s-a revoltat Rodica Caraman, o mămică de pe pe un grup de Facebook.

Acest lucru la aflat și Guvernul Republicii Moldova care a decis să formeze o comisie de lingviști și săi trimită prin școli casă le vorbească elevilor și liceenilor despre scrierea gramaticală corectă.

Articole asemănătoare