De Ziua Europei. Moldova a fost acceptată în Uniunea Europeană, însă doar pentru o zi

Vești bune pentru Republica Moldova, care astăzi a fost în Uniunea Europeană. Chiar de Ziua Europei țara noastră s-a bucurat de privilegiul de a se alătura Uniunii Europene și de a fi membru integral al UE, însă doar pentru o zi.

De Ziua Europei din acest an, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a hotărât să ofere Republicii Moldova statutul de membru al Uniunii Europene, însă doar pentru o zi – adică doar astăzi. Așa zisă versiune demo (eng. trial period) ne-a fost oferită chiar de Uniunea Europeană de Ziua Europei în semn de recunoștiință:

„Știm că Republica Moldova a aplicat la Uniunea Europeană și că a completat câteva formulare, dar mai e nevoie de câteva formulare și încă de câțiva ani până Moldova va putea deveni membru oficial al Uniunii Europene. Totuși, astăzi de Ziua Europei am hotărât să dăm și Moldovenilor șansa de a se simți ca în Europa și am declarat Republica Moldova țară Europeană. Astăzi, toți moldovenii au avut dreptul să călătorească cu Pașaport Moldovenesc peste tot în Europa și tot astăzi aceștia au putut să și lucreze undeva în Europa, doar cu pașaportul moldovenesc. Totuși, mâine deținătorii pașaportului moldovenesc vor trebui să se întoarcă acasă fiindcă R. Moldova își va pierde statutul de membru al Uniunii Europene. Am vrut să dăm și Moldovei șansa de a simți măcar o dată cum este să fii în Europa, dar suntem siguri că peste câțiva ani Moldova va intra cu totul în Europa.” – s-a arătat convinsă președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Atât președintele Republicii Moldova, cât și Maia Sandu, s-au arătat bucuroase de acest gest făcut. Acestea și-ar fi însă dorit ca UE să ne fi oferit acest statut măcar pe vreo lună-două, că într-o singură zi moldovenii deținători doar de pașaport moldovenesc n-au prea dovedit să descopere Europa:

„Îi mulțumim Uniunii de la Europa căăăă, ne-a dat această șansăăă de aaa ne alătura acestei comunități internaționale europene din toatăăăă lumea careeee este recunoscută peste tot în lume ăăă, inclusiv în China și în Statele Unite dar și inclusiv în ăăăă, Canada. Din păcate țara noastrăăăă s-a ales doar cu o zi în careee a fost membru al Uniunii Europene, dar ăăăă era bine să fi fost în așa fel încât ăăă țara noastră să fi putut să fie membru al Uniunii Europei pentru cel puțin o lunăăă sau maximum două luni de zile.” – a declarat prim-ministra Natalia Gavriliță, după care a intervenit Maia Sandu pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Articole asemănătoare