Dodon a felicitat toți Românii și a recunoscut că vorbește limba Română

Surpriză de zile mari chiar astăzi, de Ziua României. Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, la fel ca și primarul Capitalei Ion Ceban cu ceva timp în urmă, a recunoscut că vorbește limba română și că limba moldovenească în realitate este un simplu dialect.

Surpriza din partea lui Igor Dodon vine chiar de Ziua României, asta după ce cu ceva timp în urmă Dodon declara convins că moldovenii ar vorbi limba moldovenească și nu limba română pe care o învață chiar la școlile din țară.

Într-o declarație pentru jurnaliști Dodon a declarat astăzi: „La mulți ani României și poporului Român, fraților noștri din România. Eu mereu am susținut valorile acestor două țări, fraternitatea și legătura care ne untește pe cele două țări ale noastre: Republica Moldova și România. Vreau să felicit din toată inima poporul Român și să le mulțumesc în mare parte pentru pașapoartele Românești care le sunt oferite conaționalilor noștri moldoveni ca să călătorească peste hotarele țării pentru o viață mai bună. Apropo mama mea a fost profesoară și a predat limba română timp de decenii tuturor elevilor din Republica Moldova. Limba moldovenească este mai mult un dialect decât o limbă, o rădăcină a limbii române care este de fapt limba noastră, cum spunea și marele scriitor basarabean Alexei Mateevici.” – a declarat Igor Dodon tuturor jurnaliștilor.

Declarația și felicitarea lui Dodon a venit pe neașteptate, lucru care i-a șocat pe unii analiști politici și istorici care înainte îl susțineau pe Dodon precum că moldovenii ar vorbi limba română iar acum au rămas dezamăgiți: „M-am dezamăjit complect în Dodon, eu pe dânsu îl susțânem tot timpu că el zâșe că vorghește limba moldovenească ca toț strămoșîi noștri, dar iaca amu o scos așa ceva din gură șî pentru lucru ista eu chiar n-am sâ-l iert, așa nu sî fași. Eu vorghesc limba moldovinească și mai departe, așa cum americanii vorghesc limba americană șî austrieșii vorghesc austriacă nu jermană.” – s-a arătat dezamăgit istoricul și fostul susținător al lui Dodon Vasile Donoagă.

Pe de-o altă parte niște surse anonime susțin că în realitate Dodon ar fi avut o mică ceartă cu Vladimir Putin din cauza că nu i-ar fi trimis niște murături la rutieră, de aceea acesta ar fi vrut să-l facă de fapt gelos pe președintele Rusiei felicitând România.

Articole asemănătoare