Despre noi

Moldfy.com este un site web satiric de articole și noutăți născocite pentru amuzament, apărut în anul 2020. Scopul acestor articole este de a te face să zâmbești și de a te pune pe gânduri: ce-ar fi dacă lucrurile menționate chiar s-ar fi întâmplat. Toate articolele de pe acest site nu trebuie luate în serios fiindcă sunt pamflete, acest lucru îl sugerează chiar și sloganul nostru din capul paginii clar și succint:

Moldfy – umor tre’ să ai

sloganul nostru din care îți poți da seama cu ușurință ce fel de conținut publicăm

Scopul Moldfy.com nu este de a răspândi știri false (Fake News) sau de a dezinforma, fiindcă noi nu pretindem a fi o sursă media credibilă precum o fac de obicei paginile de Fake News ascunzând faptul că știrile lor nu sunt adevărate. Faptul că suntem o pagină satirică este menționat peste tot: în descrierea paginii de Facebook, în sloganul site-ului web, în secțiunea de jos a site-ului web sau chiar în acest articol unde descriem amănunțit activitatea Moldfy.

Scopul nostru este de a face haz de necaz pe seama anumitor personalități, întâmplări sau evenimente de interes public și de a răspândi conținut satiric în rândul tuturor cititorilor noștri din care fac parte persoane care înțeleg definiția cuvântului satiră și ironie. Prin articolele noastre satirice ne permitem uneori să exagerăm – în mare parte pentru a reda o întâmplare născocită în semn de protest asupra unui viciu din societatea noastră care ne nemulțumește, la fel ca pe mulți alți oameni.

Fiind un site web pe care toate articolele scrise sunt pure invenții și născociri pamfletice ale autorilor, reamintim despre libertatea creației artistice menționată chiar în constituția Republicii Moldova:

  • Libertatea creaţiei artistice şi ştiinţifice este garantată. Creaţia nu este supusă cenzurii. (Art. 33, Libertatea creaţiei)

Acest paragraf se aplică și în cazul conținutului pe care-l postăm, dat fiind faptul că toate articolele satirice și născocite pe care le publicăm sunt creații artistice și în nici într-un caz întâmplări adevărate. Nu suntem prima publicație de acest gen, însă una dintre puținele și cea mai populară publicație umoristică din Republica Moldova. Printre alte publicații satirice internaționale se enumeră spre exemplu și Times New Roman (România), The Onion (Statele Unite), Der Postillon (Germania) ș.a.m.d…

Moldfy încearcă să fie cât de transparent posibil pentru a nu fi confundat cu un site web de știri adevărate. Acest lucru se subînțelege chiar din conținutul articolelor satirice pe care le născocim, dat fiind faptul că citindu-le și analizând un pic conținutul, îți dai seama cu ușurință că acestea sunt pure invenții și nu au cum să fie adevărate. Considerăm că fiecare consumator media din zilele noastre este responsabil să filtreze și să diferențieze între sursele care postează conținut fals și fake news – conținut satiric – sau conținut adevărat.

Când urmărești știri pe alte site-uri web, îți recomandăm să folosești nu numai una ci mai multe surse media de încredere și să le verifici credibilitatea și veridicitatea articolelor pe care acestea le postează. Ai grijă însă, rareori chiar și unele surse media de încredere ar putea cade în plasa de a distribui vreo știre falsă. Printre aspectele caracteristice care ridică credibilitatea unei știri sunt:

  • dovezi foto sau video. Ai grijă însă, se pot utiliza anumite programe de editare video sau foto precum Photoshop, Adobe Afer Effects etc. care-ți pot înșela ochii cu ușurință. Plus la asta, noua tehnologie DeepFake spre exemplu permite deținătorului unui calculator mai performant să înlocuiască fața unei persoane dintr-o secvență video cu fața altei persoane dintr-o simplă poză – un astfel de DeepFake pare la prima vedere foarte realistic și este greu să-ți dai seama că video-ul dat a fost trucat.
  • documente oficiale care indică cel puțin o semnătură sau despre care au scris mai multe agenții media de încredere
  • postare de pe profilul oficial din vreo rețea socială a persoanei sau evenimentului menționat în articol

Totodată, dacă vrei să fii sigur(ă) că o știre este într-adevăr adevărată, caută titlul ei pe Google Noutăți și vezi dacă mai multe agenții media au publicat ceva despre ea sau nu. În cazul știrilor de relevanță internațională îți recomandăm să cauți știrea în mai multe limbi străine pe care le cunoști.

Actualizat la data de 1 Decembrie 2021

Publicat pe 12 Ianuarie 2021