Dorin Galben cere Băncii Naționale să apară pe bancnota de un leu

Asta ne mai lipsea. Cunoscutul vlogher Dorin Galben, cunoscut pentru interviurile sale cu tot felul de vedete și oameni de interes, a cerut Băncii Naționale a Moldovei zilele trecute să fie pus pe noua Bancnotă de un leu care va urma să apară la anul viitor.

Din cauza crizei energetice din ultima vreme dar și a scumpirilor, Banca Națională a Moldovei BNM a decis să scoată la imprimantă câteva miliarde de lei pentru a le pune în bugetul de stat. Totodată, bancnotele de un leu ar urma să fie reînnoite – lucru anunțat de BNM. Vlogherul Dorin Galben nu a ezitat și a transmis Băncii Naționale un prototip și o cerere în care sugerează Băncii Naționale să-i pună fața dar și numele pe bancnota de un leu:

„Noi în Moldova avem atât de multe vedete, dar din păcate nici una nu este pe vreo bancnotă. Uitați-vă cum în România, acolo pe bancnote apar tot felul de scriitori, dar în anul viitor ar urma să apară și artiști precum Ina, Antonia sau Alex Velea. Cred că acest lucru se poate de făcut și la noi în Moldova – pe Ștefan Cel Mare îl lăsăm pe bancnotele cu o valoare mai mare, iar pe cele de un leu, cinci, zece.. M-ați putea pune pe mine, pe Emilian Crețu sau pe doamna Angela Gonța. Dar și mai bine cred că în genere am putea spune în loc de un leu – un galben. Pe o astfel de bancnotă ar trebui să apară talentele țării, este destul de cunoscut că eu sunt cel mai bun vlogher din Republica Moldova, care ia cele mai bune interviuri. Niște colegi de-ai mei care stau bine la capitolul design deja mi-au și arătat un protip de bancnotă pe care l-am trimis către BNM.” – a mărturisit Dorin Galben la emisiunea O Seară Perfectă de la ProTv.

Cu toate acestea, Galben nu este unicul care-și dorește fața pe bancnotă. Pe TikTok au apărut un val de reacții de la alți vlogheri care la fel cer să le fie aplicată fața sau statura pe vreo bancnotă: „Eu cred că și mai bine ar fi în genere ca pe bancnote să apară câte un colaj, iar în colaj să fie vreo 6 vedete sau oameni de cultură de la noi. Așa ar încăpea mai multe personalități pe bancnotele noastre. O altă opțiune cred că ar fi să apară și la noi în Moldova bancnota de doi lei, de trei lei sau chiar de 9 lei – ce vouă de puține ori vi s-a întâmplat că aveați nevoie tocmai de 9 lei, ar fi fost să fibă destul de practic dacă era o bancnotă de nouă lei.” – s-a dat cu opinia o vlogheriță moldovenacă pe TikTok care nu pare să cunoască cum funcționează sistemul bancar și monitar.

Subiectul ar urma să fie discutat și în cadrul emisiunii Vorbește Moldova, acolo unde va fi invitată o pețitoare, un avocat, trei vlogheri și șapte analiști și experți în finanțe care vor analiza propunerea lui Galben.

Articole asemănătoare