După ce au plantat copaci: Elevii din şcoli vor ieşi şi la reparat drumuri

După ce zilele trecute elevii de prin toată țara au ieșit la plantat copaci, mai multe administrații locale din Republica Moldova, printre care și Primăria Chișinăului, au decis ca timp de câteva săptămâni elevii să fie instruiți și să înceapă a ajuta încetul cu încetul și la reparația străzilor.

Astfel, elevii din mai multe școli ar putea fi instruiți cum să toarne smoala pentru a repara un drum și antrenați să care căldări cu pietriș, iar peste cel mult trei săptămâni elevii începând de la clasele a 5-a vor ieși timp de 3 zile să toarne și să repare drumurile din țară. Autoritățile cred că prin această măsură se vor economisi milioane de lei în bugetul statului care vor fi folosite pentru salariul primarilor și demnitarilor publici, dar și pentru dotarea cancelariilor din școli cu calculatoare mai scumpe de marca Apple care sunt cu mult mai performante – lucru îmbucurător pentru directorii din școli care încă utilizează calculatoare vechi cu Windows 11.

În schimb, elevii vor primi câte două zile libere de vacanță: „De la o luni noi vom începe cu instruirea elevilor începând de la clasele de-a 5-a și-i vom învăța cum se toarnă o porțiune de stradă sau cum se împrăștie pietrișul. Elevii de la clasele a 9-a vor avea chiar privilegiu de a învăța să conducă o mașină de îndreptat strada. Suntem mai mult ca siguri că elevii din Moldova ne vor fi de mare ajutor și la repația drumurilor fiind că vom economisi bani din bugetul statului care vor fi cheltuiți mai cu cap pentru alte proiecte. Am văzut că elevii pot planta copaci și nu-i mare lucru pentru ei, păi reparația drumurilor e cam ca plantarea copacilor.” – ne-a declarat Ala Cheptene, una dintre vicepreședintele Consiliului Municipal al Capitalei.

Pe de-o altă parte însă, mai mulți părinți s-au arătat indignați de faptul că odraslele lor vor fi supuse mirosului dăunător de smoală și alte produse chimice care se regăsesc în asfalt. Pentru a-i liniști pe părinți, Ministerul Educației a propus copiilor care nu doresc să repare drumurile joburi mai ușoare precum spălarea ferestrelor la primărie, curățenia generală în capitală sau strângerea gunoiului și transportarea lui către stația de procesare a deșeurilor.

În plus, ar urma să aibă loc un concurs la nivel național între școli. Școala care va repara peste 3 kilometri de drum și va reuși să repare cea mai mare porțiune de stradă se va alege cu un veceu în interiorul școlii plătit și inaugurat exclusiv chiar de către Minister și cu câte 250 de lei pentru fiecare elev și profesor care vor putea fi cheltuiți pentru cărți și rechizite școlare.

Articole asemănătoare