După UE, și Moldova introduce un cablu standard de încărcare a dispozitivelor

Șoc pentru toți experții și companiile IT din Republica Moldova. După ce în Uniunea Europeană s-a anunțat introducerea obligatorie a încărcătoarelor tip USB-C pentru toate dispozitivele, țara noastră va impune companiile să folosească cablul HDMI pentru a încărca toate dispozitivele.

Portul USB-C deja este folosit de aproapte toate dispozitivele noi, precum telefoanele Android, căștile fără cablu care trebuie încărcate sau chiar de către unele laptop-uri. În acest sens, Uniunea Europeană a decis să impună o regulă care-i obligă pe toți producătorii de electronică să folosească portul USB-C care s-a dovedit a fi destul de eficient. Totuși, Republica Moldova a decis să ia propriu drum în acest sens. Țara noastră-i va impune pe toți producătorii care vor să vândă dispozitive în R. Moldova, să folosească HDMI pentru a permite încărcarea acelor dispozitive – lucru care i-a alarmat pe mai mulți experți în IT.

USB-C-to-HDMI-Cable-for-Home-Office-6ft-4K@60Hz-uni-USB-Type-C-image.png (368×299)
Cablul mai mare: HDMI ; Cablul mai mic: USB-C

Potrivit experților în calculatoare de la noi, cablul HDMI nu poate fi utilizat pentru a încărca un dispozitiv, ci doar pentru a reda audio sau video de pe un dispozitiv pe un monitor. Motivul pentru care autoritățile de la noi s-au decis pentru HDMI ne-a fost explicat de un expert în domeniu:

„Noi în Republica Moldova la Hîrbovăț avem o fabrică de produs cabluri HDMI și acolo s-au produs foarte multe cabluri, dar cam nimeni nu vrea să le cumpere. De aceea parlamentul nostru s-a gândit la ideea de a folosi acele cabluri pentru ca să încărcăm electrocasnicele, însă acest lucru este imposibil fiindcă cu astfel de cablu nu poți încărca nimic, el este cu totul și cu totul altceva.” – ne-a declarat Grigore Miron, un expert în Excel.

Articole asemănătoare