În luna august Vorbește Moldova își va schimba denumirea în Parla Moldavia

Cu toții știm că în luna august toată Italia este în vacanță, iar “le donne italiane”(femei care lucrează în Italia) vin acasă să își vadă neamurile. Anul acesta tocmai ele vor avea o surpriză din partea emisiunii Vorbește Moldova.

Producătorul emisiunii Vorbește Moldova a făcut un anunț neașteptat pe rețelele sociale: “Țin să vă anunț că emisiunea îndrăgită de toți moldovenii din țară dar și de peste hotare, inclusiv de la Briceni, va fi transmisă de la întâi august în limba italiană și vom invita doar moldoveni din Italia, care ne vor povesti cazurile în limba italiană. Această decizie a fost luată din cauza miilor de mesaje primite la adresa noastră din partea oamenilor din Italia. Doamna Natalia, prezentatoarea, din fericire este vorbitoare de italiană. Totodată, moldovenii din Italia vor primi acces grauit în platou dacă ne vor putea dovedi că sunt stabiliți acolo de mai bine de patru ani și șapte luni.” – ne-a declarat producătorul emisiunii. Cu toate acestea sunt și oameni mai puțin bucuroși de anunțul dat, în special moldovenii stabiliți în alte țări Europene:

Unii dintre ei și-au exprimat nemulțumirea față de decizia luată și au comentat la rândul lor pe rețelele sociale. “Noi înțelegem că italiencele se întorc la rădăcini, adică la coada vacii, dar nu trebuie să le dedicăm o lună de emisiuni în limba italiană. Mai bine ați face emisiunea în Germană: Moldawien Labert, ca să înțeleagă și diaspora din Germania toată asta, was für eine Scheiße man :(” – a scris Vasile, un internaut stabilit în Germania care, potrivit propriilor declarații, deja știe limba germană cultă la perfecție: „Eu îs stabilit în Berlin și lucrez acolo la construcții, de vreo două ori a trecut chiar doamna Merkel pe acolo și m-a salutat personal.” – s-a mai lăudat Vasile.

Ambasada Italiei la Chișinău a publicat un comunicat de mulțumire adresat moldovenilor care revin în Moldova și continuă să vorbească în limba italiană: “Italia mulțumește pentru devotamentul față de limba italiană a poporului moldovenesc. Apreciem efortul depus de moldoveni pentru a comunica cu semenii lor de acasă în limba italiană, Mozzarella Burrata. Grazie a tutti!” – a declarat ambasadorul Giovanni Ragazza.

După lansarea emisiunii în limba italiană, diaspora din Germania, Irlanda dar și Marea Britanie își doresc la fel ca alte produse media din țară să fie transmise în limba țărilor respective. După cum se cunoaște, majoritatea moldovenilor stabiliți în diasporă, de obicei după vreun an de zile, deja uită de limba maternă și vorbesc limba țării respective la perfecție.

Articole asemănătoare