În sfârșit! R. Moldova va putea exporta răcituri și salată olivie și în UE

După luni de negocieri între conducerea Republicii Moldova și între Uniunea Europeană s-a ajuns în sfârșit la un numitor comun. Noua convenție ne permite să exportăm bunătăți tradiționale în masă precum răcituri sau salată olivie de pe masa moldovenească direct către Uniunea Europeană.

După luni de zile de discuții Republica Moldova în sfârșit a ajuns să semneze un acord cu Uniunea Europeană care ne va permite să exportăm în UE tone de farfurii de răcituri, salată olivie, șubă și tot felul de bunătăți tradiționale moldovenești pe care le servim în special la masa sărbătorilor de Iarnă. În acordul de 345 de pagini numit “EU-MD Agreement of exporting Răcituri and Co.” (Acordul dintre EU și R. M. privind exportul răciturii și bucatelor de acest fel) este descris mai amănunțit procesul de exportare al mâncărurilor tradiționale moldovenești către Uniunea Europeană dar și standardele de calitate necesare precum carnea, care va trebui să fie de casă, dar și gătitul bucăților care va trebui să fie efectuat doar de către o gospodină care într-adevăr știe a găti gustos.

„Ne bucurăm cu o splendoare deosebită că am deschis drumul și către această realizare pe care de fapt o așteptăm de ani de zile. Pentru că de mai mult timp foștii sau actualii șefi ai statelor din UE, precum Merkel sau Macron, doresc ca Republica Moldova să poată exporta preparatele și felurile de mâncare tradițională moldovenească și către Uniunea Europeană. Însuși doamna Merkel cu care am avut recent o discuție m-a anunțat că tare-i mai plăceau gustările moldovenești de fiecare dată când președinții Moldovei mai veneau cu câte-o farfurie de șubă, salată olivie sau răcituri direct din Moldova în vizită în UE. Vrem să le asigurăm și cetățenilor din Uniunea Europeană accesul către aceste mâncăruri moldovenești pe care le regăsești doar aici, în Republica Moldova.” – ne-a declarat ambasadorul italian al Uniunii Europene de la Chișinău Giovanni Maccarroani. Veste acestui acord le-a îmbucurat în special pe gospodinele din Republica Moldova care tocmai se pregătesc pentru Crăciunul pe stil vechi.

Mai mult gospodine pe care le-am zărit astăzi în Piața Centrală și le-am anunțat despre acord ne-au declart că vor cumpăra și mai mult pentru a putea găti și mai multă mâncare: „Dapăi și n-aț spus măi băieței mai din timp că să fi știut împrumutam eu de la o vecină sau luam vreun credit ceva. Dapăi lasă că baba o să cumpere de două ori mai mult acum să le trimit și la copiii mei, că ei îs stabiliți în Franța. Și o parte din mâncare dară am să merg s-o vând la Chișinău dacă ziceți că au s-o exporte în camazuri de-acelea de câteva toane. Lasă să guste și Europenii din mâncarea noastră tradițională din strămoși că ei precis așa ceva n-au gustat și n-au văzut în viața lor, ei pe-acolo mănâncă numai burgheruri huiurgheruri.” – ne-a declarat o femeie mai în vârstă care făcea astăzi cumpărături la Piața Centrală pregătindu-se de Crăciunul de pe 7 Ianuarie.

Tot acest acord ar urma să permită oamenilor de la noi să le trimită mâncare moldovenească peste hotarele UE și copiilor sau nepoților stabiliți acolo, fără ca vreun polițist de la vamă să guste din bucate – cum obișnuiau în trecut din când în când unii polițiști de la frontiere pentru a se asigura de exemplu că zahărul pudră de pe biscuiți nu este cocaină.

Articole asemănătoare