Învățătoare din Strășeni condamnată la 5 ani de închisoare după ce a falsificat o diplomă de clasa 1

Pedeapsă dură pentru o învățătoare din orașul Strășeni, R. Moldova, care ar fi falsificat o diplomă de clasa 1-a pentru un elev care-i este rudă apropiată. Femeia a fost găsită vinovată și riscă o pedeapsă de până la 5 ani de pușcărie pentru falsificare de documente.

Ala Cheptene, o învățătoare din clasele primare, i-ar fi înmânat anul trecut o diplomă nepotului săi Ionel care a terminat clasa I-a. Cu toate că elevul nu învăța prea bine și avea note slabe, învățătoarea i-ar fi eliberat oricum o diplomă de absolvire cu succes a clasei întâia. Acest lucru i-a nemulțumit pe mai mulți părinți care au aflat de la odraslele lor că Ionel din clasă a primit o diplomă, cu toate că nu o merită. Din această cauză mai mulți părinți s-au îngrămădit și au depus o plângere la procuratură iar mai târziu au dat-o pe învățătoare în judecată pentru că ar fi falsificat documentul.

„Doamne ferește de așa învățătoare. Angelica mea, chiar dacă anul trecut în clasa 1-a a avut numai note de 9 și numai o notă de 8, nu a primit nicio diplomă nimic. Copilul a venit acasă plângând și mi-a povestit că mamă, uite lui doiosul cela de Ionel i-o dat diplomă dar mie nu. Așa ceva nu merge. Diploma se oferă numai la copiii care au merite deosebite și care au note numai de opt, nouă și zece. Mie asta mi s-a părut falsificare de documente și ea i-a dat diplomă lui copchilul cela pe degeaba, numai din cauza că-i nepot-so. Păi stai oleacă femeie hăi, noi îți arătăm cum lucrează justiția de la noi și să vezi ce pușcărie o să te mănânce că mai mulți copii au venit acasă plângând anul trecut când s-au dat diplomele în ultima zi de școală. Eu doar sunt în comitetul părintesc și am discutat cu mai mulți părinți nemulțumit. Iată că judecătorii au decis și să putrezească acolo în pușcărie. Diploma asta este foarte importantă ca copiii noștri pe viitor să ajungă oameni mari în viață.” – ne-a declarat mama unei eleve care a dat-o pe învățătoare în judecată.

Pe de-o altă parte, chiar dacă instanța i-a dat 5 ani de pușcărie, diriginta crede că este nevinovată și nu vede nicio problemă în faptul că i-a oferit o diplomă nepoțelului ei: „Da ce-am făcut eu rău? Eu la copii și așa nu le prea ofer diplome, doar dacă aceștia sunt destui de deștepți. Și Ionel al meu este deștept căci îmi este nepot iar eu sunt învățătoare, acest lucru se transmite genetic, voi chiar nu înțelegeți? Ionel are doar o notă de 2, una de 5 și alta de 7 iar restul sunt numai nouă și zece. Care-i problema părinților că eu chiar nu înțeleg. În plus, diploma asta oricum nu-i bună la nimic, mai degrabă o hârtie de desenat pentru copii. Nu sunt de acord cu decizia instanței și o voi ataca la CEDO.” – s-a arătat revoltată învățătoarea care a fost atacată de către părinți.

Pe de-o altă parte, judecătorul care a decis în acest caz consideră că falsificarea de documente este falsificare de documente, indiferent în ce fel și sub ce circumstanțe aceasta este efectuată. Astfel, învățătoare a fost declarată drept vinovată și obligată să-și ispășească pedeapsa.

Articole asemănătoare