Judecător moldovean s-a judecat pe sine însuşi scăpând de închisoare

Decizie dictatorială a unui judecător din Chișinău care a decis să se judece pe sine însuși după ce a fost atacat în instanță pe motiv că a luat mită. Acesta a decis să nu-și dea închisoare, așa cum prevede legea, ci și-a pus pur și simplu o amendă.

Judecătorul Andrei Turcu a fost dat în judecată cu câteva luni în urmă după ce a fost implicat într-o schemă prin care a luat mită în valoare de zeci de mii de Euro pentru a decide în favoarea celora de care a fost plătit. Din lipsă de judecători, acesta a decis să-și ia cazul în propriile mâine și să se judece pe sine însuși.

Ca atare acesta ar fi trebuit să primească închisoare de până la 5 ani, dar fiind că el a putut să se judece pe sine însuși, a decis să se scutească de închisoare și să achite doar 30 de mii de lei statului, așa cum ar prevede Constituția republicii Moldova. De decizia pe care el însuși și-a luat-o în propriu caz judecătorul totuși nu a rămas mulțumit așa că și-a atacat propriua decizie în instanță mai departe la Curtea Constituțională pentru a nu trebui să plătească cei 30 de mii de lei.

Nu este primul caz de acest fel. Anual, în republica Moldova sute de judecători decid în propriile cazuri din lipsa de judecători. O lege care ar urma să interzică așa lucru a fost votată o dată de parlament dar nu a trecut, fiind că mai mulți judecători s-au opus și au amenințat creatorii legii cu dosare penale.

Articole asemănătoare