La Soroca deja a început Paștele Blajinilor care va ține o săptămână

Chiar dacă mai sunt încă câteva zile până la Paștele Blajinilor, la Soroca acesta deja pare să fie început. Sute de romi s-au adunat astăzi la cimitirul de acolo pentru a aranja primele mese de sărbătoare, primele corturi dar și fel de fel de difuzoare și boxe de muzică.

Încă de la primele ore ale dimineții romii de la Soroca s-au adunat cu sutele pentru a pune masa de sărbătoare de pe care nu trebuie să lipsească bucatele tradiționale, caviarul, șampania, vinul dar și băuturile răcoritoare. Oamenii s-au adunat încă de astăzi pentru a pomeni morții, sărbătoarea va ține până miercurea viitoare – adică exact o săptămână. Romi Barosanul, șeful romilor dintr-un cartier de la Soroca, a fost bucuros să ne dea niște declarații în acest sens:

„Ne-am îngrămădit aicișia cu toată bărosăneala noastră și cu toată haita păntru a sărbători pă Hrisos și pă morții ăștia care s-au dus dă printre noi și nu mai este printre noi domle. Uite la mine soția a făcut aicișa și o cratiță dă sarmale, și una dă pârjoale, șî niște salată bufier dă asta, că vor veni toate rudele la masa de sărbătoare și vom serba aicișa zi și noapte cu muzică și voie bună, așa cum și-ar fi dorit tatăl Domnul să-l ierte. Plus la asta, preotu nostru merge la fiecare mormânt să bea și să mănânce din plin, că de altfel nu-l lăsăm să meargă mai departe șî din acest motiv ne-am îngrămădit în acest an atâta de devreme, că de altfel preotu nu mai reușea să meargă pă la toate mormintele fratele meleu.” – ne-a declarat bărbatul.

Totuși, la cimitir au apărut și oamenii legii care i-au rugat pe romi să dea muzica mai încet pentru a nu deranja oamenii din apropiere. Aceștia s-au înțeles însă și cu oamenii legii pe care i-au pus la masă, convingându-i să renunțe la o amendă.

Totodată, una dintre femeile rome ne-a și destăinuit un secret care ar urma să surprindă o țară întreagă. În ziua de Paștele Blajinilor, adică duminica viitoare, aceștia ar putea chema un manelist cunoscut chiar la cimitirul de la Soroca care ar putea cânta acolo niște manele pentru a-i mai înveseli pe cei răposați.

Articole asemănătoare