Locuitorii satului Futenii Noi împotriva schimbării numelui: „Lăsați-ne satul în pace”

Scandal de proporții în satul Futenii Noi, raionul Dubăsari din Republica Moldova după ce primăria a venit cu inițiativa de schimba numele satului, din cauza că ar suna prea injurios. Sătenii s-au arătat însă împotrivă și nu vor nicidecum schimbare numelui satului.

Consiliul local al primăriei a venit cu propunerea de a schimba numele satului din Futenii Noi în „F#tenii Noi” pentru a împiedica cetățenii, în deosebi copiii mici, ca să pronunțe un astfel de cuvânt considerat înjurătură la noi în popor (a f#te în limbaj licențios – a avea o relație amoroasă cu cineva).

Această schimbare nu i-a bucurat însă pe cetățenii satului care au ieșit la proteste și l-au luat la rost pe primarul satului: „Penru ce vreți să ne schimbați numele? Străbuneiii noștri au fost futeni, buneiii noștri la fel au fost futeni și la fel și noi suntem futeni. Vreți să ne furați identitatea chiar în așa fel? Iau-te s-au apucat de rezolvat problemele.. de ce nu vă duceți la locuitorii din Frecăuții Vechi și nu le schimbați lor denumirea?” – s-a arătat indignat un cetățean al satului Futenii Noi care trăiește acolo de o viață.

Primarul nu de mult ales pe de-o altă parte nu înțelege grijile consătenilor: „Nu e un nume frumos, unde ați mai văzut sat să se cheme Futeni? Eu am un nepot de aici din sat care la școala din satul paralel a fost hărțuit de către mai mulți colegi și numit futean, fiind că e din satul Futenii Noi. Prin această măsură vrem să apărăm generațiile viitoare și e chiar așa de greu de pus un diez în locul lui u? Chiar nu înțeleg toată împotrivirea asta, lumea m-a și luat la pumni de câteva ori.. sincer să vă spun, oamenii de aici chiar îs niște futeni de nedescris în sensul cuvântului” – s-a arătat nedumerit primarul.

Soția primarului pe de-o altă parte, originară din Futenii Noi, se opune propunerii soțului său și a anunțat că ar putea trage consecințe în viața personală pentru a încerca să împiedice redenumirea satului. Aceasta a anunțat că s-ar putea despărți de soț dacă acesta va insista: „Eu de mic copil am crescut aici în casa părintească, am mâncat lapte din țâța căprii și am dus vacile la păscut cu futenii mei, da iau-te s-o găsit acum un papă lapte să ne schimbe numele, dapăi eu mă despart și-l dau în mă-sa. Lăsați-ne satul în pace și n-au ei ce face regulă aici la noi acasă…”

Articole asemănătoare