Moldoveni care sărbătoresc Crăciunul pe 7 s-au săturat să mai aștepte, așa că-l vor sărbători pe 30 Decembrie

O nouă decizie luată chiar de o Biserică dintr-o localitate din Raionul Fălești. Sătui să tot aștepte până pe data de 7 Ianuarie pentru a sărbători Crăciunul de rit vechi, oamenii s-au decis ca în acest an să-l serbeze mai devreme: adică chiar poimâine, 30 Decembrie.

Decizia i-a venit chiar preotului din satul Cârnăuți din raionul Fălești. Acesta s-a gândit ca în localitatea sa Crăciunul pe rit vechi în acest an să fie sărbătorit mai devreme pentru a putea aduna cât mai repede banii de facturi de la enoriași, care anul acesta ar fi destul de mari:

„Știți, da în anii trecuți sărbătoream Crăciunul pe 7. Dar împreună cu credincioșii din localitate am căzut de acord să ținem slujba chiar pe data de 30 Decembrie și să-l sărbătorim mai devreme, că oricum nu contează când îl serbezi. Catolicii îl serbează pe 25 Decembrie, indușii fac Crăciunul pe 27 Decembrie.. numai noi din păcate așa de târziu. Eu am primit facturi la gaz de plătit pentru biserică, trebuie să plătesc asigurarea mașinii și încă nici n-am trecut la roți de iarnă. Voi vă dați seama că eu mă supun unui pericol mare? Chiar mă bucur că în acest an în localitatea noastră ca la nimeni, vom sărbători pe 30 Decembrie Nașterea lui Hristos, dar pe 7 oamenii au spus că vor să mai vină o dată, și mai bine pentru noi slujitorii. Chiar mulțumim lui Dumnezeu că turma noastră de consăteni a căzut de acord.” – s-a arătat ușurat preotul satului. În susținerea preotului a venit și o femeie enoriașiă mai în vârstă care la fel s-a arătat încântată de modificare:

„Dragă Doamne, tăț sărbătoresc Crășiunul pe 25 Decembrie.. outi și divreme. Dar numai noi din strămoș așa ne-am deprins și-l sărbătorim ca lunaticii tucma pe 7 Ianuarie, dapăi atunci deamu mai nu-i sfârșitul iernii. De ce adică ceilalți au dreptul să-l sărbătorească mai devreme, dar noi nu sau ce? Mânțănim lui Dumnezău că ne-a dat așa un preot și el a putut acolo prin rugăciuni să ne dee Crăciunu mai devreme, pe 30 Decembrie.” – pe de-o altă parte însă există și voci care sunt împotrivă, precum o altă femeie pensionară: „Bată să-l bată pe preotul ista din sat.. da chiar n-am să mă mai duc la Biserică din cauza lui. Ce pune el sărbătorile din capul lui sau ce? Paștele de anul ista tot l-a făcut mai devreme că el atunci duminica trebuia să-i facă cununie lu fiică-sa.. dapăi aista-i preot sau ce? Am să merg la Biserica din sat la 7 kilometri, dar nu mă mai duc eu la necuratul ista de om.” – ne-a declarat femeia înfuriată susținând că Dumnezeu ar fi foarte mâniat pe preotul din satul lor.

Articole asemănătoare