Medici din Capitală au râs de un coleg fiindcă acesta refuză să mai ia mită

Intimidarea și bulyingul în spitalele din țara noastră sunt din ce în ce mai răspândite în ultima vreme – acest lucru îl arată chiar o situație în care un doctor a fost intimidat și arătat cu degetul chira de către proprii săi colegi după ce acesta n-a dorit să ia mită de la pacienții săi.

Așa cum suntem deprinși de obicei, medicii deseori iau mită de la pacienții lor pentru a efectua operații mai repede sau, în general, măcar pentru a se uita la ei. Chiar dacă majoritatea pacienților au o poliță de asigurare, acest lucru nu pare să-i intereseze pe cei mai mulți doctori care oricum iau bani de la lume.

Cu toate acestea, un medic din Chișinău de la o clinică a vrut să demonstreze că el încă are un pic de omenie în el așa că a încercat pentru o perioadă să nu mai ia mită de la pacienții săi, ci să-i trateze chiar și cu asigurarea medicală. Acest lucru n-a fost văzut cu ochi buni de către colegii săi: „Din cauza la unul deista lumea amuș s-ar opri să ne mai plătească bani nouă doctorilor. Păi de ce nu ia bani de la oameni dar lucrează degeaba? Că salariu de medic la noi și așa e mizer și nu te poți întreține, pacienții noștri sunt deprinși să ne pună în buzunar și doar așa noi începem operația că altfel nici nu ne prea uităm pe la ei. Păi dacă n-ai bani atunci nici nu te putem trata așa cum când te duci la magazin fără bani păi nu poți cumpăra nimic. La fel și dacă ai bani puțin, dacă ne bagi în buzunar 500 de lei și vreo o operație păi banii ăștia îs cel puțin pentru deschizătură, dar dacă vrei să te cosim la loc și să și te tratăm atunci ar trebui să ni se bage măcar vreo 2000 de lei – lucru pe care colegul ăsta prost nu-l mai face. Ăsta nu-i de-al nostru. Dacă pacientul îți dă – pune în buzunar și taci din gură măcar” – sunt declarațiile unei doctorițe care lucrează în aceeași clinică și care s-a arătat dezamăgită de colegul ei.

Văzând că colegii îl vorbesc pe la spate din cauza că acesta nu mai ia mita pacienților, doctorul s-a gândit să demisioneze însă din cauza că nu-și permite acest lucru, acesta a decis ca în viitor să ia totuși mită de la pacienți în continuare: „Din păcate presiunea colegilor m-a apăsat prea tare și n-am putut să lucrez în aceste condiții și sub această atmosferă, în viitor voi fi nevoit să iau mită în continuare de la pacienții mei ca să-i operez că dacă nu, colegii m-au amenințat că vor semna o petiție să mă dea afară. Totuși fiindcă eu sunt un om bun, m-am gândit că am să fac reduceri la pacienții mei fideli care mă vizitează măcar de vreo 3 ori lunar.” – a declarat medicul intimidat de colegi care și-a reluat activitatea.

Articole asemănătoare