Mitropolia anunță introducerea taxelor: „Creștinul adevărat are de unde”

Un șoc pentru toți creștinii ortodocși din Republica Moldova dar și de pretutindeni după ce Mitropolia a anunțat introducerea unei posibile taxe Bisericești care ar urma să fie extrasă moldovenilor din venitul lor lunar.

În cadrul unui comunicat de presă, Mitropolitul Vladimir a anunțat în numele Mitropoliei că s-ar putea introduce taxe Bisericești pentru toți moldovenii ortdocoși botezați, indiferent de unde s-ar afla ei. Mitropolitul a anunțat taxe pentru enoriași în funcție de statutul social dar și de venit.

Astfel, de la începutul anului 2022 ar putea fi introduse taxele care vor fi plătite lunar, acest obicei fiind foarte răspândit în rândul altor religii precum Baptismul, Adventismul sau chiar la Catolici. Dacă decizia va fi votată de către Consiliul Unificării Mitropolitan (CUM) – un sobor de stareți, preoți dar și membri ai Mitropoliei inclusiv Mitropolitul Vladimir, ar putea fi introduse următoarele taxe Bisericești impuse pe venitul total încasat lunar de către orice enoriaș în funcție pe categorii:

  • Categoria 1: 10% pe venitul total al creștinilor ortodocși în vârstă care primesc o pensie
  • Categoria 2: 20% pe venitul total al părinților care cresc singuri un copil, persoanelor invalide dar și persoanelor care activează în medicină sau educație
  • Categoria 3: 25% pentru creștinii ortodocși care au un venit de până la 10 mii de lei lunar
  • Categoria 4: 35% pentru restul creștinilor ortodocși cu un venit începând de la 10 mii de lei lunar

Potrivit taxi care ar putea intra în vigoare, dacă un enoriaș din categoria a 3-a ar primi 6000 de lei lunar, 1500 ar trebui să le plătească taxă Bisericii. În schimb, acesta se va alege și cu reduceri la unele servicii Bisericești care ar urma să fie anunțate de către consiliul de stareți.

Aceste taxe Bisericești nu vor fi însă plătite de către slujitorii Bisericești, persoanele angajate la stat, politicieni sau persoanele juridice. Nu doar creștinii ortodocși de acasă vor plăti noile taxe, ci și moldovenii din diasporă atunci când vor reveni acasă să facă declarația pe venit. În plus, moldovenii care vor alege să plătească taxa în Euro sau prin intermediul bancar/online, vor fi scutiți cu până la 1500 de lei.

Introducerea unei Taxe Bisericești i se pare bună Mitropolitului Vladimir, acesta declarând pentru jurnaliști: „Astfel de Taxe Bisericești noi întâlnim și la baptiști, adventiști, ba chiar mormoni.. noi cu ce suntem mai răi? Sper tare mult ca acest acord să fie votat fiind că sunt nevoie de milioane și milioane pentru reparațiile Bisericilor și pentru preoții care n-au cine știe ce bani. Sunt și din cei care se opun dar știți ce? Creștinul adevărat are de unde, mai ales moldovenii noștri cu mașini de peste hotare trimit acasă bani lunar în Euro, acolo au de unde, apăi or să aibă de unde să plătească Taxe și la Sfânta Biserică, mai ales că dacă nu vor dori, îi vom exclude din Biserici și nu le vom mai permite accesul în casa Dumnezeului Nostru. Cu Doamne Ajută și Domnul să ne aibă în pază.” – a declarat ÎPS Vladimir, Mitropolitul Întregii Moldove.

Noul acord susțint de Mitropolit urmează să fie supus votului Consiliului Unificării Metropolitan și ar putea intra în vigoare de la începutul anului 2022. Potrivit prevederii, ortodocșii care nu vor dori să plătească taxa prevăzută ar putea fi excluși din comunitate sau, în cel mai rău caz, le-ar putea fi restricționat sau interzis accesul la Biserici și Mănăstiri.

Articole asemănătoare