Mitropolia Moldovei lansează o platformă de spovedanie online

Inovație chiar la Mitropolia Moldova. Din cauza pandemiei, ÎPS Mitropolitul Vladimir a decis să lanseze o platformă pentru spovedania online prin care moldovenii vor primi servicii de spovedanie fără deplasarea fizică la vreo Biserică, și din absolut orice colț al lumii.

Noua aplicație care va fi disponibilă pentru toate telefoanele dar și în format de pagină web va permite oricărui credincios care nu poate merge la o Biserică să înregistreze un mic video care va fi încărcat în aplicație sau chiar să facă o programare online cu un preot pentru o consultație directă de spovedanie. Serviciu ar urma să și coste în funcție de spovedania aleasă: încărcarea unui video în care enoriașul își spovedește păcatele ar putea costa de la 20 de lei/minut iar spovedania direct ar începe de la 50 de lei/minut. Aplicația este în dezvoltare de către o companie IT și un grup de preoți care ar avea niște cursuri în IT. Unul dintre preoții care a lucrat la dezvoltarea aplicației ne-a declarat:

„Ideea asta mi-a venit când stăteam într-o zi pe TikTok. M-a sunat o femeie care întâmplător a comis niște păcate și mi-a comunicat că dorește iertare dar se află în Carantină că Satana i-a trimis Covidul peste ea – și uite așa m-am gândit să o spovedesc online. Platforma asta ar ajuta mai multă lume să își poată mărturisi păcatele fără a vizita Biserica. Există o sumedenie de oameni care nu pot veni, fie din cauza la pandemie sau fiindcă se află peste hotare. Spre exemplu un alt client căruia nu-i voi da nume lucrează la stroikă în Anglia, și lui tot îi trebuie să se mai spovedească câteodată. Oof sărmanul, tare mai păcătuiește – dar uite că pot vorbi cu el online și după spovedanie eu mă rog deja pentru păcatele lui să fie șterse. Din fericire Mitropolitul ne-a dat binecuvântarea și aplicația aproape este gata, urmează să stabilim o listă de prețuri mai exactă.Mare îmi este speranța ca pe viitor această aplicație să ne permită să adăugăm și un serviciul de scoate a demonilor, așa cum este cunoscut la Mănăstirea Saharna. Cu doamne ajută!” – ne-a declarat părintele Afanasie Teodor.

Dezvoltatorii aplicației ne-au asigurat că datele cu caracter personal ar urma să fie protejate iar video-urile cu spovedaniile enoriașilor vor fi vizualizate și de către alți preoți doar în scopuri de instruire. Totodată, video-urile vor fi șterse automat după o perioadă de 6 luni. Totodată, Mitropolia justifică faptul că noul serviciu ar urma să fie un pic costisitor din cauza că tot procesul de spovedanie online dar și aplicația vor fi stocate pe serverele Mitropoliei care vor fi sfințite de către ÎPS Vladimir de două ori pe lună.

Din păcate proiectul nu este susținut de toți preoții. Mai mulți din ei susțin că folosirea telefoanelor mobile în acest scop ar fi un mare păcat, iar cei ce le promovează sunt păgâni. De asemenea, ei sunt îngrijorați că numărul vizitatorilor Bisericilor din țară va scădea iar Bisericile vor rămâne fără bani. Ierharhii speră totuși că aplicația va avea mai multe metode de plată iar banii plătiți online de enoriași vor merge direct către Biserică și nu către Mitropolie.

Experții cred că aplicația va fi apreciată de către mai multe țări europene – prin acest fel, procesul de integrare europeană va fi accelerat. Ei susțin că Moldova merge spre un drum al inovațiilor, și noua aplicație a Mitropoliei cu siguranță va fi apreciată de către colegii europeni, spre exemplu de către Biserica Catolică de la Vatican.

Aplicația contra cost de mărturisire prin intermediul telefonului mobil ar putea apărea în această toamnă, la moment aceasta se află în versiunea de testare. Mai mult, dezvoltatorii se gândesc să introducă inteligența artificială pentru ca video-urile în care credincioșii își mărturisesc păcatele online să fie evaluate automat de către un algoritm care-i va trimite preotului păcatele în format text prin niște cuvinte cheie – lucru care va facilita serviciul online de spovedanie.

Articole asemănătoare