Moldovenii din Rusia vor putea alege Parlamentul direct pe Odnoklassniki

Decizie de ultima oră luată de Comisia Electorală Centrală (CEC). După ce și-a deschis un profil de Odnoklassniki oficial, instituția a declarat că moldovenii vor avea posibilitatea să ia parte la alegeri în data de 11 Iulie chiar pe Odnoklassniki după confirmarea pașaportului.

Decizia se datorează în mare parte situației pandemice iar scopul ei este să ușureze sutelor de mii de moldoveni situați în Federația Rusă să-și aleagă partidul pe care vor să-l trimită în parlament fără a trebui să meargă la vreo secție de votare expunându-se riscului de a se infecta de Covid.

Pentru a putea vota, moldovenii situați în Rusia sau în Republica Moldova care au un profil valid de Odnoklassniki creat cu cel puțin 3 ani în urmă vor fi nevoiți să încarce o poză cu pașaportul dar și o poză cu fața lor pentru a confirma identitatea. În plus, va fi nevoie de un document precum o chitanță sau un permis de ședere care confirmă locul de trai. Deocamdată acest serviciu nu va fi disponibil pentru moldovenii din Uniunea Europeană sau diasporă, ci doar pentru cei din Rusia și Republica Moldova.

Prin această reformă CEC speră să le poată ușura alegerilor a sute de mii de moldoveni dar și i-ar scuti de drumul lung pe care aceștia de fiecare dată sunt nevoiți să-l facă.

Articole asemănătoare