Nebunie! Oraş subteran descoperit lângă buncherele nucleare de la Olişcani

Descoperire macabră și în același timp uimitoare la Șoldănești unde un grup de savanți împreună cu un grup de turiști din Capitală care explorau buncherele nucleare sovietice din pădurea de la Olișcani au descoperit întâmplător un întreg oraș subreran.

După ce a privatizat terenul unde sunt construite cele două bunchere, proprietarul actual a început a valorifica locul ca punct turistic. Interesul turiștilor și a oamenilor de știință de la noi a început a crește și mai mult atunci când stăpânul a declarat public că fiecare persoană care va vizita buncherele pentru a le explora s-ar putea alege cu un premiu.

Ideea a fost salutată de mai mulți oameni, mai cu seamă de cei care nu au fost acolo niciodată. Astfel excursiile din bunchere au devenit un obicei, săptămânal treceau pragul construcțiilor mai bine de 30 de turiști, vreo 20 de oameni de știință și 15 Martori de-ai lui Iehova pentru a explora locul. Ultima excursie însă a fost una specială, întrucât la un moment dat a fost găsită cu totul o altă ușă spre un nou compartiment supteran acesta fiind mult mai masiv decât buncherele în sine. Ceea ce au văzut cei prezenți i-a lăsat fără cuvinte. Orășelul modern, ca în filme, conținea apartamente mobilate, dotate cu tehnică de uz casnic noi nouțe însă de marcă sovietică. Acestea stăteau prăfuite și neatinse de mai bine de 4 decenii. Ulterior au mai fost descoperite o grădiniță, o școală, un restaurant, un magazin alimentara, o fabrică mixtă dar și rezerve de hrană și apă. Toate acestea au fost ținute în spatele unei uși metalice de la etajul 5 al complexului subteran de-a lungul a peste 40 de ani. După ce au analizat tot ce putea fi văzut acolo, oamenii nu mai doreau să iasă la suprafață susținând că viața de acolo de sub pământ i-ar fi fascinat mai mult decât viața de afară.

Am încercat să obținem un comentariu referitor la descoperirea de la Olișcani, dar atât stăpânul trerenului cât și primarul localității nu ne-au răspuns la telefon. Între timp am putut să acordăm câteva întrebări ghidului care ne-a contactat pentru a ne mărturisi despre cele întâmplate.

– Care a fost reacția Dvs când ați descoperit orășelul? – Erau multe legende despre existența acestor construcții finisate, dar nu prea aveau mare valoare întrucât erau niște zvonuri nefondate. Când am deschis ușa să vedem ce este după ea, nu mi-a venit să cred că ceea ce văd este adevărat. Eu pur și simplu am afighit, am zis iaibu…
– Ați dori să locuiți în unul din apartamentele din subsol? – Desigur, acolo temperatura este una destul de prietenoasă și nu trebuie de plătit gazu că vedeți că și-așa s-a scumpit. Plus că nu trebu să te temi de Covid că o zis că acolo Covidu nu vine fiindcă se teme de Comuniști.
– Care este cel mai de preț obiect pe care l-ați găsit sau observat? – Acolo am găsit mai multe lucruri prețioase fiindcă noi am filmat totul cu o dronă, dar cel mai ciotka era o mașinică sovietică Lada care arăta ca un lamborghini și era multifuncțională, puteai s-o transformi în ce dorești: într-o mașină de condus, o mașină de spălat, un frigider… ba chiar și într-o păpușă gonflabilă din metal pentru orice eventualitate dacă știți la ce mă refer.

Amintim că complexul din pădurea de la Olișcani din Șoldănești a fost construit ăntre anii 1960 și 1980 atunci când deputatul moldovean din Uniunea Sovietică de pe atunci Mihail Plahotniuc a furat un miliard de ruble și a dorit să se ascundă și să nu mai fie deconspirat construind acest oraș imens.

Articole asemănătoare