Nemerenco despre variola maimuței: „Nu ne va afecta că în Moldova n-avem banane”

Pentru a mai potoli un pic spiritele, ministra sănătății Ala Nemerenco a ieșit astăzi în fața lumii alături de prim-ministra Natalia Gavriliță pentru a vorbi despre noul virus depistat prin Europa: variola maimuței.

Ministra Sănătății a ieșit într-o conferință de presă pentru a ne asigura că variola maimuții are puține șanse să ajungă în Republica Moldova, dat fiind faptul că noi nu suntem o țară tropicală și la noi nu cresc banane, ca în alte țări. Discursului Alei Nemerenco i s-a alăturat și colega Natalia Gavriliță, intervenind chiar în timp ce Nemerenco vorbea:

„După cum vedem la moment variola maimuței a apărut prin alte țări din Europa, acest nou virus se transmite prin atingere, mai ales dacă atingi o maimuță. Dar, după cum ne spune știința că oamenii provin de la maimuțe, nu excludem faptul că variola maimuței se transferă și de la om la om. Din fericire putem spune cu siguranță, dar nu putem exclude faptul că această variolă s-ar putea depista și în Republica Moldova. Dar nu ne va afecta că în Moldova n-avem banane ca în alte țări precum Germania, Franța sau Spania, acolo unde au fost depistate astfel de cazuri care le-au alertat pe autorități. Dar vă asigur că împreună….” – vorbea Nemerenco, în timp ce a intervenit și Natalia Gavriliță întrerupându-și colega pentru a face unele precizări:  

„Și aicia eu vreau săăă intervin pentru a vă spune căăă, dacă aveți acasă maimuțe vă rugăm să leeee dați urgent la grădina zoologică și să nu intrați în niciun caz în vreun contact cu oooo, maimuță, dacă nu poartă mască. Vom lăsa o lege pentru aa, interzice maimuțele ca animaleeee de casă atât în Republica Moldova cât și în ăăă, Capitala țării. Cine dorește săăă aibă totuși o maimuțăăă ca animal de casă, atunci vă rugăm s-o duceți la un ăăă dermatolog pentru a o controla dacăăă este în regulă. La momentul actual la noi în țarăăă avem caz sporit scăzut de variolăăă a maimuței pentru căăă noi nu trăim înn ăăă, savanăăă, acolo unde cresc maimuțele dar și alte animale urcătoare pe copaci. Și aicia dorescă să reiterez cum a reiterat și colga mea doamna Nimerenco căăă, în Moldova nu creștem banane ci le importăm de prin alte țări în care există plantaj de banane.” – a mai adăugat Natalia Gavriliță, prim-ministra.

Variola maimuței este o boală care la moment a fost depistată în Europa transmițându-se în special prin contact direct și afectând pielea.

Articole asemănătoare