Pentru a opri inflația: Banca Națională introduce bancnotă de 10 mii de lei

Decizie istorică luată de Banca Națională a Moldove BNM. Aceasta a decis introducerea unei noi bancnote de 10 mii de lei pentru a opri deprecierea leului din ultima vreme, pentru a le ușura cetățenilor viața de zi cu zi dar și pentru a mai opri inflația dat fiind faptul că vor fi produse mai puține bancnote de alte tipuri.

Pentru că în ultima vreme nu prea au de lucru, angajații Băncii Naționale au decis să se apuce de treabă așa că au creat un nou design pentru noua bancnotă de 10 000 de lei, circa 500 de Euro. Totuși, noua bancnotă de 10 mii de lei arată cam ca cea de 1000 de lei, culoare fiind aceeași:

„Noua bancnotă de zece mii de lei am introdus-o pentru ca să avem și noi în Moldova o bancnotă care să reprezinte 500 de Euro. Aceasta este bancnota perfectă și foarte practică pentru a plăti gazul care s-a scumpit în ultima vreme. Totodată, sperăm că moldovenii vor pune la nunți de azi înainte mai degrabă o bancnotă de 10 mii de lei decât una de 500 de Euro fiindcă trebuie să nu ne uităm cultura, ci s-o cultivăm mai departe. Acest lucru are însă sens și din punct de vedere economic, că vom imprima mai mult bancnote de 10 mii de lei și încetul cu încetul avem scopul de a nimici tot mai multe bancnote de o mie pentru ca să nu mai fie atât de multe în circuit. N-o să vă explic ce și cum fiindcă lucrul acesta nu-l înțeleg cetățenii noștri de rând și voi habar n-aveți cum funcționează toată asta, aici trebuie să fi studiat carte zeci de ani de zile și să fii om foarte deștept ca să înțelegi, înțălejeț? Dar vrem să le transmitem cetățenilor să nu-și facă griji fiindcă acesta nu-i un lucru rău, ba chiar dimpotrivă Cât de frumos va fi când cetățenii noștri vor primi salariul cu o bancnotă de 10 mii de lei, la ce ne trebuie atâta bănărit de o zece, cincizeci, o sută? Ba chiar am introdus și caracteristici de siguranță pentru a ne asigura că nimeni nu falsifică bancnota. Dacă o bagi în apă atunci ea se colorează în verde și se șterge tot scrisul și toate imaginile de pe ea, rămânând astfel fără valoare.” – ne-a declarat Andrei Guțu, un expert de la BNM.

Totuși, sunt și voci care critică introducerea bancnotei de 10 mii de lei. Unii cetățeni consideră că n-au nevoie de o așa bancnotă pentru că oricum nu o folosesc iar alții, care sunt mai bogați, s-au arătat dezamăgiți că nu s-a creat o monedă de 10 mii în loc de bancnotă: „Eu am acasă un sac cu Euro și-l țin într-un loc ascuns pentru zile grele, dar iaca dacă se introduce bancnota apăi deamu am să schimb Eurașii în lei și am să-i țin acolo că nici nu știi când îți trebuie. Mi-aș fi dorit să se fi introdus un bănuț de aur de 10 mii de lei, fiindcă măcar avea vreo valoare și pe piața internațională.” – susține Vasile, un om de afaceri putred de bogat din Capitală care a dorit să rămână anonim.


Promo  Stai acasă ca o lene și n-ai de lucru? Caută un loc de muncă în Moldova pe delucru.md dând un click aici

Articole asemănătoare