Reformă ortografică! Scrierea literei „k” în loc de „c” va fi permisă de azi înainte

Decizie istorică a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova care a introdus astăzi o nouă regulă ortografică în gramatica limbii Române vorbită în Republica Moldova. De azi înainte, înlocuirea literei k în cuvinte în locul literei c va fi permisă și acceptată gramatical.

Decizia vine după ce în ultimii ani tot mai mulți moldoveni, mai ales din cei care comentează des pe Facebook, utilizează tot mai des litera k în fel de fel de cuvinte în locul literii c. Cuvintele în care k-ul se utilizează cel mai des fiind bucurie (bukurie), pace (pake), face (fake), dacă (dacă) și care (kare).

Decizia Uniunii Scriitorilor de a schimba această regulă gramaticală i-a bucurat pe mulți vorbitori ai limbii române, care nu prea știu cum să scrie corect: „Uaa, in sfarshit akuma skriu gramatikal korekt. Eu înainte tot timpul skriam ku litera k și nu iera nici-o problemă dar totzi i-mi sariau in cap ka nu stiu limba romina shi sa ma duk sa o invatz. Haha iaka akuma skriitorii o spus ka eu skriu corekt vedetzi , lasa sa puie si alte reguli sa ne dee voie sa nu mai punem liniute la cuvinte ca tare enerveaza.” – s-a arătat încântată o femeie internaută în vârstă de 58 de ani într-un comentariu pe Facebook cu tematică la decizia Uniunii Scriitorilor. Aceasta însă nu ar putea fi prima modificare gramaticală. Gremiul de scriitori moldoveni se mai gândește la înlăturarea cratimilor și schimbarea unei alte reguli gramaticale care le-ar permite să pună moldovenilor un i sau un e atunci când cred ei că este mai bine.

„A fost o măsură pe care am considerat-o necesară și trebuia s-o implementăm, fiindcă din an ce trece rata analfabetismului în țara noastră din păcate devine tot mai mare și a trebuit cumva să acționăm pentru a stopa acest fenomen tendențial. Introducând regula cu k și c le dăm posibilitatea mai multor oameni de a scrie corect din punct de vedere ortografic. Ne vom mai gândi la alte reguli pentru a le ușura scrierea tuturor celor cărora nu le prea place să scrie.” – ne-a mărturisit Gheorghe Cantemir-Enescu, un lingvist din cadrul Uniunii Scriitorilor de la Chișinău pe care l-am contactat telefonic.

Articole asemănătoare