S-au început alegerile: În Transnistria au votat deja 300.000 de cetățeni

Sculați cu noaptea în cap de la orele trei, sute de mii de Transnistrieni s-au îngrămădit organizați la cele 41 de secții de votare pentru a lua parte la alegeri. Până la orele 8 ale dimineței, peste 300.000 de Transnistrieni au votat deja, printre ei și morți.

Aceste cifre ridică însă mari semne de întrebare, dat fiind faptul că în transnistria există doar 280.000 de oameni cu dreptul de vot, cu douăzeci de mii mai puțin decât arată sistemul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Mai ales că printre alegători se află și morți sau persoane care în realitate nici nu au votat.

Printre grămada de oameni care stă la rând să voteze se află și domnul Iurie Guzun de la Tiraspol, vorbitor de limbă rusă care știe cât de cât româna. Bătrânul de 73 de ani care stă în rând de vreo 3 ore ne-a declarat: „Mulțumim lui Domn Dodon și domn Voronin că avem așa ocazie să votăm pe dânșii, ne-au dat cu Doamne Ajută câte 800 de lei de razu ista și câte un culiok cu niște bunătățuri, dapă asta e o pensie de-o lună de zile… cu așa bani eu îți stau și zile întregi la rând.“ – ne-a declarat domnul Guzun care abia se ținea pe picioare, acesta având probleme cu alcoolul.

Printre alegători se află tot felul de persoane, chiar și persoane fără drept de vot precum copii de 3 anișori. O mămică spre exemplu a fost surprinsă de către supraveghetorii Promolex prezentând pașaportul ei dar și al copilului său de 3 ani, fapt pentru care a primit două buletine de vot având posibilitatea să voteze de două ori. Acest lucru nu este însă permis de lege.

Mai mult, o angajată de la o secție de votare ne-a declarat că numărul de trei sute de mii de alegători până la această oră se datorează în deosebi faptului că încă de la miezul nopții mai mulți angajați ai celor 41 de secții de votare puneau ștampila pe numărul 6 (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor).

Cu toate că majoritatea nici nu au habar pentru ce stau în rând și au fost aduși organizați cu rutiere și busuri de către un anumit partid, transnistrienii declară că le pasă și că vor să schimbe viitorul republicii Moldova într-unul mai bun ca în fosta Uniune Sovietică pe vremea colhozurilor.

Articole asemănătoare