SCANDAL. Moldoveni alungați de la secția de pașapoarte din România fiindcă nu știau limba română

Scandal de zile mari la un centru de perfectarea actelor din România, Buzău. Niște moldoveni au mers acolo ca să-și facă pașaport românesc dar au fost alungați din consulat pe motiv că nu știau limba română, ci doar rusa.

Totul s-a intamplat în aceasta dimineață la Buzău când un consul de la centrul de perfectare a actelor românești a stabilit că în rând stau niște oameni care vorbesc limba rusă. Văzând acestea, Bogdan Flocea, unul dintre consuli, s-a apropiat de moldoveni pentru a-i întreba ce caută acolo și de ce vorbesc limba rusă. Moldovenii însă nici măcar n-au înțeles ce le-a spus consulul, așa că oamenii de securitate ai consulatului i-au alungat pe moldoveni afară nu doar din cauza că aceștia vorbeau acolo rusa, dar și pentru că mai n-au sărit la bătaie la consul fiindcă acesta a vorbit cu ei în limba română, lucru care nu le-a plăcut.

Cetățenii moldoveni care și-au dorit atât de mult pașaportul românesc au rămas indignați de faptul că nu și-au putut realiza planul până la capăt, aceștia au chemat acolo televiziunea pentru a face scandal și le-a declarat jurnaliștilor.”Mы давно живем в этой стране и нам не нужен румын, чтобы сказать нам, знаем мы язык или нет” (Trăim în această țară de mult timp și nu avem nevoie de un român care să ne spună dacă știm sau nu limba”) – au fost pretențiile femeii moldovence. În speranța de a-i convinge pe consuli și a primi totuși un pașaport român, soțul femeii a încercat să arate că este patriot român spunându-le “Moldova asta Romania pământ”, vrând să spună Basarabia pământ românesc.

La spectacol a mai venit și un avocat moldovean care nu a putut întreține o conversatie adecvată cu consulii români deoarece oamenii nu i-au permis acestuia să treacă fără rând: “Domnu, rându-i rând și rându-i sfânt, te în morți-i mă-ti nenorocit de om ce ești că eu aștept aicia dă azi dimineață domle” – i-a reproșat un rom avocatului care încerca să-i apere pe moldoveni dar nu a putut din cauza că nu vorbea românește.

La un moment dat, parcă de nicăieri, în scandal a apărut și senatoarea din România Diana Șoșoacă. Aceasta a început un live pe Facebook în care s-a arătat nemulțumită de comportamentul moldovenilor care nu știau limba română și a început a urla:

„Uitați-vă la ce-am asistat aicia oameni buni, în România secolului douăzeci și trei. Deci sunt aicia la secția pașapoarte unde niște bădărani d-ăștia rusofobili impecabili dă prin Republica Moldova au venit aicișia și vor cetățenie română, cu toate că nu știu nici măcar un cuvânt, un singur cuvânt, în limba română. Trăim în România și nu mai suntem sub jugul sovietic, se pune întrebarea pentru ce s-au prezentat ăștia aicia, ce caută? Ei cred că le vine miere în gură sau ce naiba? Și știți ce-am mai văzut, n-o să vă vină să credeți. Moldoveanca aia care vorbea doar în rusă, pă fundalul telefonului avea o imagine cu Vladimir Putin. Eu, Diana Ivanovici Șoșoacă, am vorbit cu consulatul de la Buzău și i-am îndemnat să-i dea p-ăștia doi afară, n-au ce căuta ei aici la noi în România noastră.” – a declarat Șoșoacă în timp ce urla, ca de obicei, în live-ul său de pe Facebook.

La un moment dat a fost dată afară și Șoșoacă din cauza că în loc de o mască, senatoarea purta o botniță pentru câini în formă de protest că masca în consulat era obligatorie.

Articole asemănătoare