SIS va bloca sursele care distribuie informații false: Tv8, Facebook și Google

S-a decis! Serviciul de Informații și Securitate SIS din Republica Moldova ar putea bloca în zilele următoare mai multe site-uri și surse care răspândesc tot felul de știri false și numai provoacă panică în societate.

Astfel, site-ul Tv8 ar putea fi închis de către SIS în zilele următoare pe motiv că de când Natalia Morari a fost concediată și nu mai lucrează acolo, postul de televiziune n-ar mai face jurnalism de calitate și n-ar mai deține cine știe ce jurnaliști independenți. Totodată, atât Facebook, cât și Google ar putea fi blocați, pe motiv că și aceste surse conțin o grămada informații false:

„Ne-am gândit că decât să blocăm fiecare sait care publică informații false în parte – lucru care este destul de greu și necesită mult timp – mai bine blocăm tot Google-ul și Facebook-ul fiindcă acolo se regăsesc de fapt o sumedenie de informații false la care lumea de la noi din păcate tot pune botu. Însă nu vă faceți griji, ne gândim la o soluție pentru ca oamenii de acasă să poată comunica cu cei de peste hotare în continuare, chiar dacă am interzice Facebook. Moldovenii vor putea comunica în continuare cu cei de peste hotare prin Email sau prin Fax – ni se pare cea mai sigură metodă, fiindcă acolo pot fi răspândite cu greu informațiile false.” – ne-a declarat un purtător de cuvânt de la Sistemul de Informații și Securitate.

Astfel, procesul de blocare ale acestor surse se află în etapa finală, dar necesită încă acordul cetățenilor. Autoritățile vor iniția un sondaj în grupul oficial de Telegram al Guvernului iar dacă sondajul va aduna numărul necesar de voturi și like-uri, atunci sursele ar putea fi blocate pentru cei care încă folosesc browser-ul Internet Explorer. Totuși, mai mulți activiști civici și influensări de la noi, printre care și Maria Olari, s-au arătat alarmați și au anunțat cu proteste dacă nu vor mai fi lăsați să facă live-uri pe Facebook – rețeau socială pe care o îndrăgesc atât de mult.

Din fericire, sursele credibile precum Prime, Publika Tv și Moldfy vor rămâne în continuare disponibile pentru a informa cetățenii despre cele mai plăsmuite și credibile evenimente din țară.

Articole asemănătoare