Studiu. Plătirea salariilor cauzează pierderi de miliarde pentru companiile din R. M

Un nou studiu al Uniunii Economiștilor din Republica Moldova arată principala cauză a daunelor financiare ale companiilor moldovenești.

Astfel, potrivit studiului, principala cauză a pierderilor companiilor mari, mijlocii și mici moldovenești ar fi de fapt plătirea salariilor tuturor angajaților care lucrează la acele firme. Investorul și economistul Vasile Gherman din Capitală, conducător al studiului, ne-a explicat rezultatele:

„Din păcate companiile din Republica Moldova fac niște pierderi anuale imense din cauza că plătesc salariile angajaților. Aproape treizeci de procente se duc, în medie, pentru salariile tuturor angajaților iar din acești bani s-ar putea face foarte multe lucruri mai cu cap și s-ar putea de inovat ceva în acele companii. Soluția ar fi simplă, cred că n-ar mai fi nevoie de plătit salariul pentru că lumea se descurcă ea și așa cumva, majoritatea au copii peste hotare sau cunoscuți și pot primi bani de la ei. În schimb se poate de ieftinit toată producția și statul poate oferi acolo câțiva lei pe lună îndemnizație, doar așa firmele de la noi și companiile vor putea progresa financiar și vor putea utiliza banii pentru lucruri mai bune decât pentru plătirea lefelor.” – ne-a declarat economistul care consideră că n-ar trebui să se mai plătească salarii.

Primele companii deja au și anunțat că ar putea să nu mai plătească salariul pentru a avea mai mult capital, alte companii ar putea să-l plătească, însă doar odată la trei luni sau chiar odată-n an.

Articole asemănătoare