Tauber vrea să schimbe numele orașului Bălți în Bălțișor

Primele gânduri și proiecte la Bălți, acolo unde pe 21 Noiembrie au avut loc alegerile locale iar Tauber s-a clasat pe primul loc și a trecut în turul doi. Cu toate că încă n-a devenit primăriță de Bălți, Tauber deja dorește să înnainteze un proiect pentru a schimba numele or. Bălți în Bălțișor.

Ideea de schimbare a numelui i-a venit Marianei Tauber după ce aceasta s-a gândit că majoritatea cetățenilor din Bălți s-ar fi plictisit de denumirea orașului Bălți care, în opinia ei, ar avea nevoie urgentă de un nume nou pentru a- îmbucura pe cetățenii de acolo.

„Bălțișor mi se pare un nume foarte frumos, un numă drăgălaș care reprezintă de fapt forma diminutivă al orașului Bălți, nu știu exact ce înseamnă aceasta dar mi-a spus un coleg care a studiat limbile române și se pricepe la dat nume. Acest nume îi place și domnului Ilan Șor și vă rog să nu veniți cu tot felul de acuzații ca și cum eu aș vrea să schimb așa numele pentru că în Bălțișor este inclus și numele de familie al domnului Ilan Șor. Lăsați aberațiile fiind că una cu alta n-are nimic de făcut, nu schimb numele din cauza domnului Șor. Ci pentru că Bălțișor mi se pare în privința mea proprie că sună cu mult mai drăguț și drăgălaș decât Bălți. Vă mulțumesc!” – le-a citit Tauber de pe foaie mai multor susținători și jurnaliști prezenți la evenimentul de după alegerile locale. Cu toate acestea, experții și analiștii politici văd o problemă în ideea de schimbare al numelui or. Bălți în Bălțișor.

„Eu consider că o schimbare al numelui în Bălțișor ar fi o modificare dramatică și o pălitură pentru toți cetățenii acestui oraș. Bălțiul are tradiții, obiceiuri și un nume pe cinste și nu trebuie schimbat fiindcă acest lucru ar cauza costuri enorme din cauza reînnoirii tuturor documentelor. Bălțiul este un oraș al cetățenilor, nu un loc de joacă al Marianei Tauber căruia ea îi poate da ce nume vrea, să-și mai pună pofta în cui căci oamenii ar ieși la proteste dacă una ca asta s-ar întâmpla” – s-a arătat îngrijorat un expert politic de la Bălți pe care mai nu l-a apucat inima când a auzit despre propunerea lui Tauber.

Articole asemănătoare