TikTok ar putea fi interzis în R. Moldova: „Prea multe proaste pe acolo”

Vești proaste pentru toți influencerii și utilizatorii rețelei sociale TikTok din Republica Moldova. Autoritățile de la noi au anunțat că ar putea restricționa sau chiar bloca accesul tuturor moldovenilor pe TikTok.

Asta după ce tot mai multe persoane ajung la crearea unor situații cu risc sporit, doar pentru a plasa un simplu video pe această platforma socială. În goana după popularitate mai mulți utilizatori TikTok recurg la gesturi care le pot pune viața în pericol. Astfel, numărul celor care ajung la spital cu diferite traumatisme survenite în urma unor trucuri neasumate de către autori, este în continuă creștere.

În seara zilei de 8 spre 9 octombrie spre exemplu au ajuns la spital 4 tineri din diferite raioane ale țării toți cu tot felul de traume medii și chiar grave. Fiecare din ei menționează că ar fi vrut să încerce executarea unui truc care este acum trend pe TikTok: chestii precum lingerea unui cactus sau băutul apei mestecată cu praf de spălat hainele. Aceștia nu s-ar fi asigurat că sunt în deplină capacitate fizică să imite trucul periculos și ar fi suportat leziuni ale corpului.

Un alt trend supranumit și “Vozdushnaya vertushka” trend-ul prinde tot mai multă popularitate în rândul tinerilor. În lipsă de experiență acrobatică, acest truc poate deveni fatal. Unul din cei patru tineri internați a fost externat prezentând semne de însănătoșire. Purtătorul de cuvânt al Spitalului din Orhei, Valeriu Ciobanu, unde au fost internați 2 din cei patru tineri, unul din Telenești și celălalt din Rezina, a declarat că pacienții sunt înafara oricărui pericol, starea lor fiind critică, dar stabilă.

O altă cauză care ar favoriza interzicerea TikTok-ului în Moldova este creșterea numărului de proaste pe platforma dată. Două tinere cu vârstele de 16 și 17 ani din satul Săiți, Căușeni ar fi ajuns în apa râului Botna. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce aceste ar fi căzut în gol de pe podul care trece peste râu. Contactată de reporterii noștri, una din tinere revenită de la spital recent a declarat: “Mergeam pe drum cu prietena mea, ea a spus că vrea să facem un TikTok. Eu am fost de acord. Îmi mai aduc aminte că ea a spus să mă urc pe perila podului ca să-mi arate un număr de magie. Eu am urcat și ea m-a întrebat dacă vreau să văd cum dispar, eu proastă am zis da hai, iar ea mi-a făcut o blendie și am chicat în apă.”

Recent și o mamă TikTokeră și-a amenințat copilul cu moartea după ce acesta i-ar fi stricat un TikTok. Doamna a fost preluată de medicii psihiatri, iar copilul a avut nevoie de consiliere psihologică din partea unor experți de stat. În urma acestui caz cei de la SIS s-au autosesizat și au inițiat procedura de monitorizare a conținutului plasat pe TikTok. Aceștia își propun să identifice toți autorii videoclipurilor în care apar oameni proști, imagini cu participarea acestora la acțiuni neasumate sau chiar ilegal și să le blocheze conturile pe platformă sau chiar să o interzică de tot în țara noastră.

Într-un comunicat de presă, purtătoarea de cuvânt a SIS, Maria Lungu, declară că nu mai poate fi tolerat un nivel atât de ridicat al prostiei în societatea noastră. “SIS va întreprinde toate măsurile necesare pentru stoparea propagării prostiei, dar cel mai bine ar fi ca TikTok-ul să fie interzis pe teritoriul țării noastre iar la momentul dat noi luăm în considerare și această posibilitate” mai adaugă Lungu.

Reamintim că în Statele Unite TikTok-ul a fost într-un timp la fel interzis iar tinerii de acolo nu mai aveau acces la rețeaua socială.

Articole asemănătoare