Tot mai mulți ruși din Moldova deja vor mai degrabă Unirea cu România

Schimbare de opinie bruscă în rândul rușilor din Republica Moldova. Aceștia deja au început să-și dorească mai degrabă unirea Moldovei cu România decât cu Rusia, însă cu o condiție.

Astfel, mai mulți ruși din Republica Moldova care se aflau zilele trecute la manifestațiile din Capitală, s-au arătat deschiși de Unirea cu România sub anumite condiții:

„Eu înainte nu-mi plăcea rumânii, dar acuma am înțeles că ei-s cu totul alți oameni și vorbesc aceleași limbă ca și noi moldovenii. Noi cu toții vorbim limba rumână, moldovinească am vorbit-o cândva. Eu aș fi de acord ca noi sî ne unim cu România, doar dacă Rusia o să ne lasâ în pace și nu o sî ne chemi pe noi ruși la lupte. Noi rușîi din Moldova am început sî ne indentificăm deamu mai bine cu România că vedeți ce brispidel se face acolo în Rusia, chiar mulțumesc lui Bojîca că nu mă aflu acolo acum.” – ne-a declarat Vasile, un manifestant vorbitor de rusă care a învățat recent limba română și a renunțat la pașaportul său rusesc. Pe de-o altă parte, o doamnă de etnie rusă mai în vârstă ne-a declarat că ar da acordul să ne unim cu România sub o altă condiție:

„Iacă dacă nouî Rumânia o să ne deie ca și domnul Șor așa de multe lucruri pidigeaba, o sî ne urganizeze concerturi cu artiști de muzică, apăi iaca atunci am să votez și eu pe Rumânia. Că vedeți că până acum domnul Ilan Șor ne aduce artiști ca Sofia Rotaru sau ca Filip Kirkorov, și ei doar vin din Rusia. Păi dacă o să ne unim cu România apăi ce artiști o să ne vină nouă din Rumânia? Nicolae acela Sulac? Dapăi acela deja nici nu mai este și nouă deieștia de-alde Fuego nu ne place, fiindcă nu știe limba rusă să ne cânte și în rusă.” – ne-a comunicat doamna Fiodora din Orhei, o femeie mai în vârstă adusă de partidul Șor cu busul care ținea un steag sovietic în mână.

Totuși, potrivit noilor studii făcute la noi, 91% dintre rușii din țara noastră nu-și mai doresc unirea cu Rusia, ci mai degrabă cu România. Se pare că majoritatea rușilor de la noi se tem să nu fie înrolați în armată – cel puțin așa prevede noua lege a lui Vladimir Putin.

Articole asemănătoare