Tradiție necunoscută la nord. Și-au aruncat soțiile într-o băltoacă de glod ca să aducă noroc în casă

Primăvara este sezonul tradițiilor, cel puțin așa susține o zicală din popor. Acest lucru se vede mai ales în nordul Republicii Moldova, mai exact într-un sătuc din raionul Glodeni.

Mai mulți bărbați din satul Limbenii Vechi, raionul Glodeni, și-au aruncat astăzi soțiile într-o băltoacă de la marginea satului. Aceștia duc mai departe această tradiție unică moștenită de la bunici și străbunici

„Eu mi-am adus azi soția aici cu roaba ca s-o arunc în băltoacă și să aduc noroc în casă, pentru că așa a făcut părinții mei, buneii, străbuneii. Facem acest lucru în fiecare an pentru ca să menținem în casă pacea, sănătatea, înțelegerea și iubirea. Să vedeți că avem mulți vecini care nu vor să ducă tradiția deja de ani de zile, că li-i rușine. Păi și tot ei la urmă se sfădesc și se mănâncă ca câinii, vecinii din față chiar au divorțat și nu-i înțelegere deloc. Dar noi dacă ducem tradiția mai departe, la noi e totul bine că așa-i la noi la Glodeni.” – ne-a declarat un bărbat din sătucul Limbenii Vechi, după care a răsturnat roaba aruncându-și femeia în nămol, mai peurmă sărind și el în băltoacă în pielea goală.

„E o tradiția foarte amuzantă și foarte interesantă, fiindcă când m-a aruncat în glod atunci soțul m-a curățit de păcate și de greutăți instantaneu, am simțit o ușurare foarte mare și le mulțumesc străbunicilor că, deși nu mai sunt în viață, uneori ei mie îmi apar și eu îi pot vedea și pot vorbi cu ei. Dacă n-am mai face acest lucru, asta n-ar mai fi posibil.”

– ne-a declarat la rândul ei femeia aruncată în băltoacă de către soț care avea un ochi vânăt și era în stare de ebrietate. Aceasta nu este unica tradiție amuzantă și ieșită din comun. În alte sate din apropiere, tot în luna mai, este necesar să bei lapte direct din țîța caprei pentru a fi ocrotit de cele rele.

Articole asemănătoare