Un moldovean şi-a cipat vaca pentru a vedea când i s-a umplut pulpa de lapte

Senzația tehnologică în raionul Strășeni, acolo unde un moldovean în cooperare cu compania americană MicroCip i-a introdus vacii sale un cip de ultimă generație pentru a obține din animal tot felul de informații relevante pe care ar dori să le obțină orice deținător de animale.

Vasile Tătaru din satul Ghelăuza și-a cipat vaca, participând astfel la un concurs mondial al companiei MicroCip și Microsoft, deținută de Bill Gates. În cadrul acestui proiect, datorită unei aplicații de telefon moldoveanul poate să urmărească nivelul de lapte prezent în pulpa vacii, timpul până când pulpa-i va fi plină dar și cât lapte a data vaca sa într-un anumit interval de timp care poate fi personalizat după propria dorință.

Aplicația utilizată de către moldovean pentru a urmări nivelul de lapte al vacii sale.

Am vorbit cu domnul Vasile, participant la acest proiect în desfășurare la care pot lua parte doar o sută de persoane din toată lumea, iar acesta ne-a declarat mândru:

„Tare interesant proiect, chiar sunt mulțumit că mi-am cipat vaca. N-a fost nimic greu, doar i-am introdus o injecție pe care am primit-o de la companie și deja pot vedea pe telefon informații despre starea de sănătate a animalului, pot vedea dacă vaca vrea la păscut, dacă nu cumva îi însărcinată. Dar cea mai practică funcție pentru mine este că eu pot să urmăresc în timp real de cât timp mai este nevoie până când vaca va putea da o sută de procente de lapte și cât de plină îi este pulpa, pot vedea chiar și timpul de care aceasta are nevoie. Asta totul automat, când pulpa-i este plină de lapte atunci primesc o notificare și îmi arată că trebuie să merg și să mulg vaca.” – ne-a declarat domnul Vasile, care i-a pus vacii sale și un set de ochelari Virtual Reality pentru a nu mai fi nevoit să-și scoată vaca pe câmp.

Pe de-o altă parte, săteanul este cam dezamăgit de faptul că nu și-a putut cipa și cele patru capre pe care le deține. Asta din cauza că proiectul dat lucrează doar pentru vaci, din cauza că nano-cipul introdus în vaci înțelege doar sistemul vital și ADN-ul vacilor, nu însă și pe cel al caprelor sau altor animale.

Echipa de savanți și experți IT de la Stanford University din Statele Unite lucrează însă la o altă versiune a care ar putea permite ca tehnologia dată să fie utilizată și pentru alte animale, nu doar pentru vaci.

Articole asemănătoare