Voronin cu dosar penal. Ochelarii nu se regăsesc în declarația sa de avere

Dosar penal pe urmele liderului partidului Comuniștilor Vladimir Voronin. Acesta riscă să-și piardă funcția de deputat și să stea închis 3 ani la penitenciarul Nr. 13 din cauza că nu a declarat ochelarii cu o valoare de aproape o mie de Euro în declarația sa de avere.

Curtea Supermă de Justiție s-a autosesizat pentru a afla de unde provin ochelarii lui Vladimir Voronin care provin de la o companie foarte renumită și costă cam pensia de un an de zile al unui simplu cetățean al republicii Moldova. Totodată, judecătorii au constatat că Voronin nu și-a declarat ochelarii în declarația de avere pe care trebuie să o facă orice deputat declarând orice bun cu o valoare mai mare de 500 de Euro.

Prin urmare, pe baza hotărârei curții a fost emis un mandat de arest dar și suspendarea lui Voronin din funcția de deputat al parlamentului. Voronin ar putea sta închis mai bine de trei ani iar pensia de deputat nu-i va mai fi acordată din cauza încălcărilor grave privind codul fiscar al fiecărui deputat. La rândul său, Voronin a încercat a se apăra:

„Da nu nahren, îs o pereche de ochelari ca toți ochelarii. Da, au fost oleacă mai scumpușori dar ce să facă dacă fiică-mea lucrează peste hotare la o bancă vestită și mi-a cadonat ochelarii? Eu nu știam că ei sunt chiar într-atât de scumpi, credeam că costă vreo 500 de Euro, dar la aproape o mie chiar nu m-am așteptat. Eu complect nu sunt de acord cu hotărârea instanței și o voi ataca la Comisia Europeană de la Cedo, fiind că această decizie îmi încalcă drepturile omului ce vorbiți”

Avocatul lui Voronin a sărit și el în apărarea mandantului său. Cu toate că acesta recunoaște că Voronin a încălcat o lege gravă, avocatul speră ca Vladimir Voronin să scape măcar cu vreo 30 de zile de închisoare iar pensia de deputat să nu-i mai fie anulată, ci în schimb doar să plătească o amendă care cuprinde suma ochelarilor pe care Voronin îi deține.

Articole asemănătoare